Næringsklyngen Maritime CleanTech skal gjøre cruise- og fiskerinæringen grønnere, tryggere og smartere. Nå får de til sammen 1,41 millioner kroner i støtte av Designdrevet Innovasjonsprogram (DIP). Siden 2009 er det blitt delt ut om lag 70 millioner kroner til 147 prosjekter. Midlene skal sikre at prosjektene tuftes på designmetodikk og systematisk brukermedvirkning.

Et av prosjektene som får støtte er Safepath, som vil gjøre hverdagen tryggere for fiskerne. Fiskerne har høyere risiko for skade eller død enn andre yrkesutøvere. Både myndigheter og leverandører til sjarkflåten er enige om at sikkerheten på havet må bli bedre. Safepath vil bruke en tjenestedesignprosess for å opparbeide seg en unik innsikt i en stor og ulykkesutsatt bransje. Nå får de 200 000 kroner i støtte fra DIP for å utvikle en tjeneste som bidrar til økt sikkerhet på sjarken – og som fiskerne selv ønsker å ta i bruk.

– Å vektlegge brukernes behov for å fremme innovasjon er viktig for omstillingen av norsk næringsliv. Det er en rekke spennende prosjekter som nå får støtte til å bruke design i innovasjonsprosessen, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).