Fiskeriminister Per Sandberg er i Iran på privat feriereise sammen med den iranskfødte fiskeeksportøren Bahareh Letnes. Verken departementet eller Statsministerens kontor vil kommentere utover følgende: 

– Fiskeriminister Per Sandberg har ferie nå, og departementet kommenterer ikke hans private feriereiser, svarer Halvard Wensel i Nærings- og fiskeridepartementet, mens Trude Måseide ved Statsministerens kontor sier de vil besvare vår henvendelse på et senere tidspunkt.

Fiskeribladet har stilt Per Sandberg spørsmål om hans reise til Iran er en privat feriereise, eller om han er i Iran i embets medfør. Han bekrefter lørdag ettermiddag i en SMS til Fiskeribladet at det dreier seg om en privat ferietur til Iran. 

Personlig forhold

Fiskeribladet har tidligere skrevet at Sandberg skal ha en personlig relasjon til iranskfødte Bahareh Letnes (27). Fiskeribladet har bedt NFD og Sandberg om å svare på hvilken relasjon fiskeriministeren har til den iranskfødte kvinnen og hvilke vurderinger som er gjort om hans habilitet knyttet til denne relasjonen.

Sandberg skal ha vært i Skagen, Danmark, sammen med Letnes før Iran-turen. Nå ses han sammen med den iranskfødte kvinnen på bilder fra Iran, som er lagt ut på Letnes sin instagramside. 

Asylsøker

Bahareh Letnes fikk i 2008, som 17 åring, først tre ganger avslag på sin søknad om oppholdstillatelse etter at hun flyktet til Norge fra Iran. Bahareh Heidari Nasserabad, som hun da het, fikk samme året asyl i Norge, ifølge en artikkel publisert på NRK Trøndelag i 2008.

Hun vil nå mellom annet drive med eksport og import fra Iran. Hun står som eier av foretaket Bahareh Letnes. Selskapet som ble etablert 8. januar i år, er ifølge Brønnøysundregistrene et enkeltpersonforetak som driver med «produksjon, utvikling, kjøp og salg, herunder eksport av fisk og sjømatprodukter. Import av alle næringsmidler. Import, kjøp og transport av naturgass fra Iran. Eksport av nøkkelutstyr og – teknologi til olje- og gassektoren.

Hun har opplyst til Fiskeribladet at hennes selskap kun er registrert, med sikte på handel mellom Norge og Iran, og at selskapet ikke har eksportert eller importert noe som helst.

– Selskapet har heller ikke tillatelse til å eksportere sjømat, og vil med stor sannsynlighet bli slettet, heter det i et svar Letnes sendte på Fiskeribladets spørsmål.

Selskapet står fortsatt registrert i Brønnøysund.

Sandberg sier i første omgang at han har ingen kommentar til forholdet han har til Letnes. Lørdag ettermiddag opplyser han likevel følgende i en SMS til Fiskeribladet:

- Den kvinnelige «eksportøren» som ikke eksporterer er helsearbeider.

Undrer seg over engasjement

Sandberg og Letnes er avbildet sammen på en rekke bilder publisert av Letnes på sosiale medier. Sandbergs engasjement for Iran, står i kontrast til at Norges sjømatråd skrinlegger sin satsing på Iran.

. Han går ut fra at fiskeriministerens engasjement er klarert med statsminister Erna Solberg.

– Jeg har registrert Sandbergs engasjement og har også registrert hans deltagelse på nyttårsfeiringen i regi av den iranske ambassaden. Noe jeg har stusset over, sier Pollestad til Fiskeribladet.

Han vil ikke ta stilling til hvilke private relasjoner Sandberg har til iranske forretningsforbindelser, men forutsetter at Sandberg har avklart sin habilitet med Justisdepartementet, i saker som berører hans ministergjerning.

Lederen i næringskomiteen viser til at Norges forhold til Iran er betent, etter USAs gjeninnføring av sanksjoner mot landet.

– Sandberg må være klar over de politiske problemstillingene som hans engasjement reiser, og jeg går ut fra at dette er klarert med statsministeren, sier han.

LES OGSÅ: 

Fylkesnes: - Sandberg bør svare om Iran

Fiskeribladet har også stilt spørsmål til Torgeir Knag Fylkesnes (SV) som sitter både i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité og i næringskomiteen. Han sier Per Sandberg bør svare for sitt engasjement.

Personlige interesser

– Fiskeriminister Per Sandberg bør svare i Fiskeribladet på om han blander inn personlige interesser i sitt engasjement for Iran. Hvis ikke vil jeg stille ham spørsmål om dette fra Stortinget, sa Fylkesnes til Fiskeribladet 16. juli.

SV-representanten viste da til at det er spørrefri på Stortinget frem til 1. august, men at han vil stille spørsmålet etter dette, dersom Sandberg ikke har svart før det.

– Jeg tenker at Sandberg har en egeninteresse i å avklare dette, for å unngå spekulasjoner om hans interesser, sier Fylkesnes.

Roser også ministeren

Fylkesnes sa videre at han ikke har noe imot at Sandberg engasjerer seg for å fremme handelen med Iran. Han roste også fiskeriministerens innsats i arbeidet med å åpne markeder for norsk fisk.

– Sandberg har hatt en omfattende reisevirksomhet. Jeg har fulgt nøye med på hans aktiviteter og mener det ikke er noe grunnlag for å si at han har brukt forholdsvis mye tid på Iran, sier han.

All kontakt med Iran i disse Trump-tider er etter Fylkesnes mening av det gode.

– Det var riktig å åpne forbindelsen med Iran. SV mener det ikke er veien å gå og isolere Iran. Vi ser heller at det åpnes vanlige handelsforbindelser med landet, sier han og legger til:

– La Trump være Trump, og Norge være Norge. 

Bør avklare

Fiskeribladet har tidligere skrevet at fiskeriminister Per Sandberg pleier et forhold til iranere i Norge, samtidig som norske eksportører er avventende med å eksportere varer til Iran, som følge av USAs varslede sanksjoner mot Iran.

Fiskeribladet viste i sine artikler til at Sandberg både har en relasjon til en iranskfødt kvinne, som har startet opp et selskap som mellom annet vil drive med fiskeeksport til Iran, og at han deltar på sosiale arrangementer knyttet til den iranske ambassaden og til etableringen av en venneforening for Iran.

Lederen i Stortingets næringskomité Geir Pollestad (Sp) mener Sandbergs personlige engasjement bør avklares med statsministeren, noe Torgeir Knag Fylkesnes (SV) også mener bør avklares.

Sandberg svarer

Fiskeriminister Per Sandbergs kommentar til Fylkesnes sine uttalelser ble formidlet gjennom epost fra kommunikasjonsrådgiver i Nærings- og fiskeridepartementet, Lisa Nordøen.

zoomPer Sandberg i Iran. Bahareh Letnes har lagt ut en rekke bilder av seg og Per Sandberg i Iran på Instgram.
Per Sandberg i Iran. Bahareh Letnes har lagt ut en rekke bilder av seg og Per Sandberg i Iran på Instgram.

– Fiskeriminister Per Sandberg er svært opptatt av markedsarbeid og har hatt flere reiser til mange ulike land. Når det gjelder reisen til Iran i 2016 så var det stor interesse fra norske næringsaktører, noe som også viste seg under besøket da fiskeriministeren ble fulgt av en stor næringsdelegasjon fra Norge, skriver Nordøen i sitt svar.

– Fiskeriministeren har flere ganger vært tydelig på at markedsarbeid er en prioritert oppgave for regjeringen. Det er også tydelig befestet i Jeløy-plattformen, der det står at «regjeringen vil styrke Norge som sjømatnasjon og sikre god markedsadgang for norske produkter», skriver Nordøen.

Handel med Iran

Den norske ambassaden i Iran viser til at landet er det største markedet som er åpnet på over et tiår, og at det er store muligheter i de fleste sektorer av økonomien.

De fleste sanksjonene mot Iran ble lettet i januar 2016, men noen sanksjoner er fortsatt gjeldende. Dette er særlig innen flerbruksmateriell og sensitiv teknologi.

Olje- og gassektoren kan komme til å drive frem stor vekst i kommende år ettersom produksjonstakten stiger på landets enorme olje og gassressurser. Olje- og gass er en spesielt interessant sektor for norsk næringsliv, det samme er maritim næring, fornybar energi og akvakultur.

Iran har en relativt stor oppdrettsnæring, men basert på svært utdaterte teknikker og utstyr. Eksport av oppdrettsutstyr fra Norge er i sterk vekst og sektoren forventes å vokse betydelig i kommende år. Sjømat utgjør den største bestanddelen av norsk eksport til Iran, og markedet er i sterk vekst. Etterspørsel etter norsk laks er spesielt høy og flere lokale aktører er interesserte i samarbeid for videre markedsutvikling.

Handelen mellom Iran og Norge har tatt seg kraftig opp siden sanksjonene mot landet ble lettet i januar 2016. Handelsvolumet er imidlertidig fortsatt relativt beskjedent. Norsk vareeksport til Iran er doblet siden 2015, dette er en femdobling siden nivået under sanksjonstiden. Eksporten til Iran i 2016 kom på totalt 155 millioner NOK. Dette er på ca. samme nivå som før sanksjonene.

Fiskeribladet har også bedt partileder Siv Jensen i Fremskrittspartiet om en kommentar til Sandbergs engasjement for Iran. Kommunikasjonsjef Therese Riiser Wålen i Frp har svart at Siv Jensen har ferie og er ikke tilgjengelig for kommentarer nå.