Like over påske var gründerne på plass. De kom fra Indonesia, USA, Thailand, India og Portugal til Norge

.

- Det har vært «amazing». Vi var ganske isolert som start-up innen akvakultur i Portugal, sier gründer André Abreu i Sensaway. Selskapet leverer verktøy for å få informasjon om vannkvaliteten i landbasert oppdrett.

Hatch

  • Er et akseleratorprogram for oppstartsbedrifter innen akvakultur.
  • Samler oppstartsbedriftene i programmer av en viss varighet. Det første fant sted i Bergen fra april til juni i år.
  • Går inn med 25.000 euro i selskapene som blir tatt opp, og gir tilgang på mentorer, industrikontakter og investorer.
  • I programmet får oppstartsbedriftene hjelp til å utvikle sine ideer og produkter slik at de kan vokse.

Selv på jakt etter investorer

Neste kull skal være i Irland i september, og så er planen å ha et program i Asia tidlig neste år. 

- Vi satser på å ha Asia og Norge som våre hovedlokasjoner i fremtiden. Bergen har vist seg å være rett valg. Det er ikke billig, det er ikke sentralt, det er en lite utviklet arena for risikovillig kapital. Men akvakulturindustrien som er her og de andre oppstartsbedriftene er uvurderlige.

Hatch håper å komme tilbake til Bergen til neste år, men også de er et oppstartselskap, og er avhengig av finansiering i tilfelle. 

- Vi ser etter investorer nå, sier Baunach.

- Inspirerende

Hatch har holdt til i samme lokaler som administrasjonen i sjømatklyngen NCE Seafood Innovation Cluster, som jobbet hardt for å få dem til nettopp Bergen. 

FoU-ansvarlig Björgólfur Hávarðsson sier det har vært inspirerende å ha Hatch like ved.

- Det har vært en veldig god erfaring å ha med selskaper fra så ulike kulturer og industrier som Thailand og Indonesia. Det har også vært spennende å bli kjent med mulighetene og utfordringene de har, sett i lys av våre egne. Noe er likt og noe utrolig forskjellig, vi kan lære mye av det, sier han.

Han er imponert over gründerne som har vært med.

- De som er valgt ut her, er blant de skarpeste verktøyene i skuffen. Både ideene og tankegodset har vært inspirerende, og personlig synes jeg det har vært en velsignelse å jobbe dem, sier han.

Hávarðsson håper det blir flere Hatch-kull i Bergen. Han er klar over at det da må finansiering til. 

- Vi som klynge har ikke så mye midler, men vi kan bidra med vårt arbeid. Cargill har vært en stor bidragsyter i denne runden, kanskje noen andre medlemmer kan bli med. Vi får se. Vi ønsker i klyngen å få til mer start-ups som kan berike økosystemet i Bergen og Norge, det er helt i tråd med det vi jobber med, sier han.

Her kan du høre podkast med Georg Baunach: