Selskapet har kommet langt i prosessen med å planlegge et nytt anlegg på Kårstø der de vil bruke forurensningen fra oljeindustrien til deres fordel. 

- Vi bruker CO2, avløpsvann og varme som produseres i for eksempel oljeindustrien til å fôre algene våre. Vi bruker rett og slett utslippene til å mate dem, sier teknisk ansvarlig i AlgaePro, Hans Henriksen Marki.

50.000 kvadratmeter til 20 millioner kroner

Det planlagte fullskalaanlegget på 50.000 kvadratmeter skal ligge ved siden av Equinors og Gasscos anlegg på Kårstø. 

Men før selskapet kan begynne fullskala produksjon, trenger de støtte fra investorer. 

- Vi sitter nå i forhandlinger og forventer at de skal være ferdig i august, sier daglig leder i AlgaePro, Fredrik Schmidt Fotland. 

Han ønsker ikke fortelle hvem investoren er, men informerer om at det er en kompetent aktør og en av de største industribyggerne i Norge. Han anslår også at prisen på anlegget vil ligge omkring 20 millioner kroner. 

Har jobbet med NASA

Algene spiser forurensningen fra industri og lagrer det som energi i form av proteiner. Algene kan deretter brukes som energi i fiskefôr, kosttilskudd, kosmetikk, råstoff, bioplast og gjødsel. 

- Vi produserer råstoff av algene. Produsentene velger selv hva de vil lage med det. Vi jobber tett med slike produsenter, som Cargill, sier Marki. 

Han startet opp i AlgaePro ved årsskiftet. 

- Før det jobbet jeg med mitt eget prosjekt på Haugalandet sammen med en forsker fra NASA. Det handlet også om alger, så jeg har litt erfaring, sier han. 

Åpenhet rundt prosjektet

AlgaePro er

som i slutten av mars ble en del av bedriftsakseleratoren Hatch i Bergen. 

Fotland begynte å jobbe med AlgaePro for et år siden, og bygget da videre på algeforskning som flere selskaper har jobbet med. Da AlgaePro ble en del av Hatch, ble også selskapet formelt stiftet. 

Alle

. Marki forklarer at selskapenes prosjekter av den grunn ofte omhandler de samme problemstillingene. 

- I begynnelsen var vi veldig stille om det vi holdt på med. Etter hvert begynte vi å dele litt om prosjektet og problemstillingene vi møtte på. Da fikk vi gode innspill og hjelp fra de andre selskapene ved å være åpen. Det kommer jeg til å ta med meg videre i min gründerkarriere, sier Marki. 

Startet på nytt

Selskapet var godt på vei i prosjektet sitt da samarbeidet med Hatch startet.

- Vi brukte våre tidligere erfaringer i prosessen videre, men startet på nytt. Mentorene i Hatch har hjulpet oss med å etablere en mer realistisk plan for produktene og produksjonen vår. Vi har fått testet oss selv gjennom disse tre månedene, og det har vært svært lærerikt, sier Marki. 

Vil på sjøen i fremtiden

AlgaePro ønsker i fremtiden å få produksjonen ut i sjøen. Så langt er algene landproduserte. 

- Vi ønsker å gå over til å produsere i sjøen etter hvert, men det byr på enkelte utfordringer. Vi kan produsere mer, fordi i sjøen kan du produsere alger i dybden også, men det er litt logistiske utfordringer med det. Vi ser på mulighetene nå, sier Marki. 

Les også: 


Les også: 


Les også: