BioFish Holding søkte sammen med samarbeidspartene om fire utviklingstillatelser. Konseptet er et semi-lukket anlegg for oppdrett i sjø, med lus- og rømningsfri drift. BioFish sin visjon for prosjektet er å kinne øke produksjonen i merder ved å kontrollere parametere som påvirker miljøet og velferden til fisken, samtidig som en transformerer fiskeslam over til energi.

I avslaget skriver Fiskeridirektoratet blant annet at utnyttelsen av slammet ikke er tatt med i vurderingen av søknaden, da det i tidligere behandlinger av søknader om utviklingstillatelser er påpekt at dette ikke kan tas med i vurderingen, da det er en prosess som foregår nedstrøms fra selve lakseproduksjonen og derfor faller utenfor det som kan vektlegger i forbindelse med søknad om utviklingstillatelser.

Fiskeridirektoratet har heller ikke tatt hensyn til at selskapet har skrevet intensjonsavtale med BioMar om levering av 30.000 tonn med et mer bærekraftig fôr basert på krill og algemel.

Direktoratet avslår derfor den delen av søknaden som gjelder utnyttelse av slam og utvikling av fiskerfôr ettersom det ikke dreier seg om utvikling av «teknologi» som er omfatter av ordningen.

I konseptet er det beskrevet at det i de øvre 5-10 meter av merden skal plasseres en tett duk. I søknaden omtales det som barnehagemerden, hvor fisken skal holdes til den er cirka 1 kilo. Fiskeridirektoratet mener at slike løsninger allerede er tilgjengelig i markedet, og ikke innebærer innovasjon i seg selv.

Fiskeridirektoratet mener også at selskapets konsept med pumping av vann inn i merden er kjent i næringen og at flere løsninger finnes i dag, og viser blant annet til at Ecomerden har utviklet et lignende konsept, og at Nekton Havbruk og AkvaDesign også har lignende konsepter for å hente vann fra dypere vannlag.

Også når det gjelder tilsetting av oksygen i sjøvannet mener direktoratet at dette er en kjent metodikk.

Ifølge søknaden skal BioMerden produsere 800-1200m3 med ferskvann i døgnet. Dette vannet skal brukes til å etablere et ferskvannslokk for å forhindre påslag av lakselus, og gjøre sortering enklere ved at laksen går opp i ferskvannet. Lokket vil bli vedlikeholdt med nytt ferskvannslokk underveis i produksjonssyklusen.

Igjen viser direktoratet til at dette er en kjent løsning i næringen.

«Fra et teknisk ståsted vurderes søknaden til å omfatte mange enkeltkomponenter basert på eksisterende teknologi. Utover dette er dokumentasjonsgrunnlaget av de produksjonsteknologiske aspektene svakt ettersom det ikke er underbygd med konkrete tekniske vurderinger og planer for hvordan slike vurderinger skal gjennomføres i utviklingsløpet. Ut i fra en helhetsvurdering vurderes produksjonsteknologien som skal utvikles i prosjektet å ikke være av en slik grad at prosjektet kan anses å innebære «betydelig innovasjon»», skriver direktoratet i avslaget.