I dag produserer alle for bruk som, eller i, mat, men noen har også ambisjoner om å utvikle andre produkter ved hjelp av ulike prosesseringsmetoder. 

Sukkertare og butare, som er de to tareartene som dyrkes i Norge, er interessante råstoff for både høyverdiprodukter og lavt prisede volumprodukter. 

At store mengder biomasse av disse artene kan dyrkes i sjø på en miljøvennlig måte gjør råstoffet helt unikt for Norge. Her ligger det også muligheter for å bruke tare som proteinkilde i laksefôr for en voksende havbruksnæring.

Må konkurrere på pris

Proteininnholdet i sukkertare og butare er lavt, men ved hjelp av prosessering er det mulig å konsentrere opp proteinet. 

Det forskningsrådsfinansierte prosjektet Promac har for eksempel utviklet teknologi for fremstilling av et konsentrat med 20 prosent protein. Ved å videreutvikle og effektivisere denne metoden vil proteinkonsentrat fra dyrket tare godt kunne brukes som fôringrediens i laksefôr så vel som i fôr til landdyr. 

En viktig problemstilling knyttet til en slik bruk er at proteinkonsentrat fra tare vil bli nødt til å konkurrere på pris med billig, importert soyaprotein. For at det skal bli mulig å erstatte proteinkonsentrat fra soya med tarederivert proteinkonsentrat må kostnadene ned langs hele verdikjeden, fra dyrking til prosessering av ferdige produkter. Ett eller flere etterspurte høyverdiprodukter må også lages av råstoffet. 

Forskningsrådet lyser nå ut

for å øke verdien av biomassen fra tareproduksjon.

Ingen med industriell skala

Det finnes kompetanse og ulike metoder for ekstraksjon og omdanning av tare til verdifulle produkter, men helhetlig utnyttelse av råstoffet i bioraffineri er på langt nær utviklet. Ingen bedrifter i Norge har derfor tatt i bruk og skalert opp metodene til en industriell skala og kommet i gang med bioraffiering av dyrket tare.

Proteinene må regnes som et sideprodukt i produksjonen av høyt prisede komponenter, men de er av stor relevans som bulkprodukt fra en biomasse som har potensiale for å bli produsert i nærmest uendelig store volumer og som kan bidra med at andelen protein av marin opprinnelse i laksefôret øker. 

Trenger en pilot

En tredobling av lakseoppdrett forutsetter en tredobling av fôrproduksjonen og medfører en tredobling av proteinbehovet. Proteinkonsentrat fra dyrket tare kan bli et bærekraftig tilskudd. En SWOT-analyse fra HI på oppdrag fra Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond utpeker mangel på prosesseringsfabrikk(er) som den største trusselen mot bruk av tare i fiskefôr. 

Den norske tarenæringa trenger en pilot for bioraffiering av tare der teknologi kan testes ut i liten og stor skala. Slik kan man løse de teknologiske utfordringene knyttet til oppskalering av de ulike stegene i prosesseringen. Dette er utvikling av muliggjørende teknologi som vil øke etterspørselen etter dyrket tare og sikre en vekst av næringa.