For to år siden satset norsk sjømatnæring på å bygge opp Iran som et nytt sjømatmarked. Med fiskeriminister Per Sandberg i spissen reiste også en stor delegasjon til Teheran for å selge både norsk fisk og norsk fisketeknologi. Nærmere 100 bedrifter var representert på turen, og fiskeriministeren var i fyr og flamme. Nå er det bråstopp.

Stopper tur

Jobbingen mot det iranske markedet har vært en del av den strategiske satsingen på å utvikle nye markeder for norsk sjømat. Norges sjømatråd hadde i utgangspunktet derfor planlagt to seminarer i henholdsvis Teheran og Marshad i slutten av juni. Dette er nå blitt kansellert.

– I tett dialog med norske eksportører, har vi besluttet å utsette arrangementene i Iran. Dette er i hovedsak grunnet vanskeligheter med å få betaling for fisken, og devalueringen av rial’en (iranske valutaen), sier Asbjørn Warvik Rørtveit, direktør for markedsinnsikt og markedsadgang i Norges sjømatråd.

I tett dialog med norske eksportører, har vi besluttet å utsette arrangementene i Iran. Dette er i hovedsak grunnet vanskeligheter med å få betaling for fisken

Asbjørn Warvik Rørtveit, Norges sjømatråd

STOPPET: Asbjørn Warvik Rørtveit, direktør for markedsinnsikt og markedsadgang Norge i Norges sjømatråd, forteller at to turer til Iran nå er kansellert. Foto: Lars Åke Andersen

Lite meddelsom Sandberg

Per Sandberg vil ikke svare på om Norge har fått igjen det de har brukt av tid og penger på det iranske markedet. Han vet heller ikke hva Trumps vedtak får å si for norsk næringsliv. Men Sandberg understreker at han vil følge saken i tett dialog med Utenriksdepartementet. 

– Det som er klart, er at det kan være viktig for norske aktører å sette seg inn i hva de nye amerikanske sanksjonene innebærer, når de vil bli innført og hvem de kan ramme. Norske selskaper må selv vurdere konsekvensene av de amerikanske sanksjonene, sier han.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide tør heller ikke spå hva som skjer med norske interesser i Iran.

– Vi har forståelse for at det nå har oppstått usikkerhet blant norske selskaper. Det er for tidlig å si noe konkret om hva Trumps beslutning om å trekke USA ut av atomavtalen med Iran vil innebære for norsk næringsliv med interesser i Iran, sier hun.