De tre ubemannede havgående fartøyene ble satt i sjøen utenfor Bodø i begynnelsen av mars. 

Akvaplan-niva leder det treårig prosjektet som har fått navnet «Glider – ubemannede havgående forskningsplattformer».

Her klargjøres en Sailbouy på dekk før utsett. Foto: ConocoPhillips

- Med grunnlag i fjorårets testperiode ble planene for 2018 laget. Det er tre ulike fartøyer, og de har alle sine styrker og svakheter. Årets uttesting blir en videreføring av det vi gjorde i fjor, bare i større skala, areal og tid, sier Dahle.

Plattformene, som programmeres og styres fra land, vil være utstyrt med utvalgte sensorer for innsamling av kjemiske, fysiske og biologiske data fra havet, og værdata. Slik vil man kunne samle inn store mengder miljødata med spredning i tid og rom på en fleksibel og kostnadseffektiv måte. Dette vil gi både lange tidsserier og mulighet for kontinuerlig miljøovervåking.

Glider-prosjektet

  • Prosjektet er finansiert av Norges Forskningsråds program DEMO2000 og ConocoPhillips, og ledes av Akvaplan-niva. 
  • Andre partnere i prosjektet er Meteorologisk Institutt, NIVA, UiT Norges arktiske universitet, Nord Universitetet, Kongsberg Maritime, SIMRAD, Maritime Robotics, Offshore Sensing, Christian Michelsen Research og Aanderaa.

Utvidet testing

Dahle opplyser at Meteorologisk Institutt som er en partner i prosjektet, allerede har tatt i bruk data som disse havgående fartøyene samler inn.

Waveglider settes ut i sjøen. Foto: ConocoPhillips

Bruk av ubemannede fartøyer er en kostnadseffektiv måte å samle inn data over store havområder over lang tid. Fartøyene kan samle inn data både på havoverflaten og i vannmassene, og ved behov kan de raskt omprogrammeres til en ny type datainnsamling og til nye geografiske områder.

- Målet er at det etter endt prosjekt skal etableres et eget selskap som kan gå videre med disse fartøyene og kunne tilby data til de som har behov for slike. Om vi greier å få det til, ser vi potensielle kunder innen akvakultur, fiskeri, offshore og en rekke andre næringsinteresser knytta til bruk av havet, samt at myndigheter vil kunne ha behov for slike data, sier Dahle.