For mange er han kjent som Captain Sig fra TV-serien «Deadliest Catch». Forrige uke var han i Norge for å lansere sitt nye krabbeagn.

- Vi bruker mye fisk som agn når vi fisker etter krabber. Derfor er jeg så «excited» over dette. All fisken som har vært brukt som teinemat, kan nå gå til mennesker. Dette er en «game changer», sier fiskeren.

Etter mange år i USA går det i en blanding av norsk og amerikansk når Hansen, som opprinnelig er fra Åkrehamn på Karmøy, snakker. 

Captain Sig

  • Heter egentlig Sigurd Hansen.
  • Er oppvokst i Seattle, men har sine røtter i Åkrehamn. 
  • Er trolig verdens mest kjente krabbefisker gjennom serien Deadliest Catch på Discovery Channel som har flere millioner ukentlige seere.

Restråstoff

Ingrediensene i det nye krabbeagnet er hemmelig, men produktsjef Sturla Fjellvang i , Captain Sig’s Baits, røper dette:

 - Det er i hovedsak basert på restråstoff fra matindustrien, og alt er produsert i Norge. Vi har spisset med en del kjemiske substanser som finnes naturlig i byttedyret. De har vi tilsatt i ren form for å øke det som er der, sier Fjellvang.

Han er daglig leder i Attraqua Specific Baits AS, som lager fiskeagn basert på forskningen til professor Kjell B. Døving ved Universitetet i Oslo.

Det nye krabbeagnet kom i stand ved at Sigurd Hansen og Jens Inge Eng ble enige om å samarbeide om en kleskollisjon. Etter hvert ble samarbeidet utvide til også å gjelde krabbeagn.

- De fikk en idé om å lage agn, og kom til meg. Det er noe folk har spurt meg om lenge, om ikke vi kunne levere teineagn. Jeg hadde planen klar, og det tok ikke mer enn en måned før første test var i vannet, sier Fjellvang.

To millioner til videreutvikling

Første runde gikk ikke så bra. 

- Det kom krabber, men ikke de mengdene vi håpte på. Vi tok først en billigere versjon, men spisset det og gikk «all in». Da ble det bra.

Mange hundre teiner har gått i sjøen med agnet, og en rekke lokale yrkesfiskere har vært med på testingen. Foreløpig er agnet klart for salg til hobbyfiskere, men målet er å kunne levere til yrkesfiskere i løpet av året.

- Vi har fått to millioner kroner av Innovasjon Norge, og en god del vil gå til videreutvikling av agnet. Vi må få det ned i pris og justere holdbarheten i sjøen. Da kan vi rette det mot større produksjon. Vi holder på å planlegge byggingen av en større maskin, sier Fjellvang.

En lokal oppfinner har utviklet maskinen som produserer agnet. Det er formet som en todelt tablett, der den første delen løser seg opp etter 12-16 timer, den neste etter 48 timer. Så langt er erfaringen at agnet virker like bra som vanlig agn.

- Men vi håper å utvikle noe som fisker enda bedre, sier Fjellvang.

Pengene fra Innovasjon Norge skal også gå til å verifisere agnet.

Ikke trylledrikk

Flere bedrifter jobber med å utvikle kunstig agn, blant annet

.

At de første versjonene av Captain Sig’s Bait kunne være så raskt i sjøen, forklarer Fjellvang slik:

- Det er på grunn av kunnskapen vi sitter på. Attraqua er basert på forskningen til Kjell B. Døvings. Han var en av de fremste i verden på fiskers luktesans, og holdt på med dette gjennom 1990- og 2000-tallet. Vi har tatt utgangspunkt i hans arbeid, og føler vi har fått det til.

Fisker hele tiden

Captain Sig selv har testet agnet i Alaska, men der fungerte det foreløpig ikke så bra, siden det er laget for taskekrabbe.

- Det er bare et spørsmål om justering av ingrediensene, sier Fjellvang.

Sigurd Hansen er likevel svært fornøyd med agnet som bærer hans navn.

- Det er fantastisk, og det er bærekraftig. Det jeg liker med det er at om du får åtte brikker i posen, er det som om du får 16 med deg. Blir det uvær, er det bare å la agnet stå, det fisker hele tiden. Hvis du fisker med fisk som agn, er det utvasket etter en dag, og lukten er ikke så sterk etter første dagen, sier Hansen. 

- Men du må finne krabben først, dette er ikke noen «magic potion», legger han til.