- Det begynner å ta av nå, sier markedssjef Stella Bjørg Kristinsdottir i Marel.

Kniver og hender er byttet ut med en vannjet som tar ut det største beinet i fisken. Et kamera scanner fisken og gir beskjed om hvor det skal kuttes, og så spyles benet bort.

Stella Bjørg Kristinsdottir, markedssjef i Marel. Foto: Camilla Aadland

- Da vi startet med maskinen, trodde vi først og fremst større selskaper ville være interessert. Men det er mange mindre og innovative selskaper som investerer også, så målgruppen har vokst, sier Kristinsdottir.

Marel varslet denne uken om

.

Automatisert

Også et annet islandsk selskap, Valka, leverer vannkuttemaskiner. Den de har med seg på standen på sjømatmessen i Brussel ble solgt forrige uke, og skal videre til kunden når messen er over.

- Teknologien gir endeløse muligheter for hvordan vi kan kutte fisken, sier leder for mekanisk design Ulfur Karl Arnarsson i Valka til Tekfisk.

Forrige uke kom nyheten om at 

- Mennesker kan ikke kalkulere og optimalisere på samme måte som maskinen kan, sier Arnarsson.

Begge selskapene har maskinlæring inkludert i sine vannkuttere. Marel har utviklet teknologi for å

, slik at ingen hender er innom før fisken pakkes. Det er neste skritt også for Valka.

- Vi vil ha alt automatisert frem til pakking, sier Arnarson.

Var først ute

Også islandske Skaginn har tidligere levert vannkuttemaskiner.

- Vi var pionerer innen vannkutting, og gjorde dette allerede for 15 år siden, sier leder for mekanisk design Jonmundur Ingolfsson.

Selskapet var det første som begynte å bruke denne typen teknologi i fiskeindustrien. I andre deler av matindustrien har den vært brukt lenge.

Men Skaginn leverer ikke denne typen maskiner lenger.

- Da vi var kommet godt i gang, krasjet islandsk økonomi, og prosjektet stoppet opp, sier administrerende direktør Ingolfur Arnason.

I stedet leverer selskapet blant annet teknologi for å kjøle ned fisken før den kuttes.

Barnesykdommer

Marel startet utviklingen av sin vannkutter i 2012 i samarbeid med Sintef. 

- Vi gjorde mye forskning og så på hvilken teknologi vi kunne bruke. Siden fortsatte vi på egenhånd, sier Kristinsdottir.

En teskje vann skal være nok til å gjennomføre produksjonsprosessen.

- Den bruker svært lite vann, vannjeten går bare akkurat når den kutter, sier markedssjefen.

Det islandske selskapet har nylig solgt fem filetskjærere i litt mindre versjon til prosessering ombord i båter. 

- Det vi har nå er andregenerasjons kutter. Den første hadde en del barnesykdommer, men det har vi fikst opp i og er stolte over å ha en pålitelig maskin i dag, sier Kristinsdottir.

Se film fra "teknologihallen" på sjømatmessen i Brussel: