Det koker av nye ideer og smarte løsninger i sjømatnæringen om dagen, alt fra bittesmå alger til svære havmerder, tenkt ut av små grunderbedrifter eller gigantiske oppdrettsselskap. 

Alle vil være med å bidra til å løse utfordringene og ta del i mulighetene i verdens raskest voksende matindustri.

Nye løsninger presser seg fram i fiskeri og oppdrett, innen fangst og foring, frysing og foredling, kort sagt i hele verdikjeden.

Mer forskning og teknologi

Når vi spør leserne hva de vil lese om så kommer forskning, utvikling og teknologi høyt opp på listen. Derfor tar vi nå konsekvensen av dette og lanserer nettstedet Tekfisk.no dedikert til dette viktige området av sjømatnæringen.

Vi skal følge utviklingen tett og være det foretrukne nettstedet for alle som vil holde seg oppdatert på forsknings- og teknologiutviklingen innen fiskeri og oppdrett. Sakene vil spenne fra nye metoder for å bli kvitt lakselus til elektriske fiskebåter, fra kartlegging av biomasse i havet til kunstig intelligens og digitalisering. Området er stort og det er fryktelig spennende.

Bred målgruppe

Med det nye nettstedet håper vi både å nå alle som jobber innen oppdrett og fiskeri og som enten har uløste problemstillinger eller ønsker å følge med på ny forskning og utvikling. 

Videre vil de som driver ulike former for forskning- og teknologiutvikling i eller opp mot næringene være en viktig målgruppe, enten det er i forskningsinstitusjonene eller ute i bedriftene. Vi vet også at bank og finansfolkene har stor interesse for alt som kan løse utfordringer og drive selskapene framover.

Vi inviterer

Det brukes cirka 5 milliarder på marin forskning i Norge og det er omkring 3000 som forsker på sjømat her til lands. Samtidig vet vi at forskningsformidling, det å få resultatene ut til de som trenger dem, er vanskelig. Det kan være mange grunner til dette, noen forskere er flinkere til å tenke enn til å snakke og journalister har ikke alltid tid til å sette seg inn i lange og kompliserte problemstillinger. Noen ganger forenkles sakene så mye at forskerne ikke kjenner seg igjen. Andre ganger drukner slike saker i den generelle nyhetsstrømmen. 

Uansett årsak er resultatet at viktige funn ofte ikke blir godt nok kjent i bransjen. Sårt tiltrengt ny kunnskap kommer ikke ut dit den behøves. Vi inviterer derfor forskere og institusjoner til å bidra med aktuelt stoff og nyheter, enten gjennom å sende oss saker de selv skriver, eller ved at vi snakker direkte med forskerne deres.

I dybden

Som alt vi gjør vil nettstedet være redaksjonelt uavhengig og bli redigert etter Vær Varsom- og Redaktørplakaten. Det betyr at vi ikke gjør jobben vår hvis vi ikke også stiller kritiske spørsmål: Virker det som gjøres, blir pengene brukt riktig, skaper nye løsninger ny problemer, hva med fiskehelse og dyrevelferd. 

Et nettsted som spesialiserer seg på dette vil ha helt andre muligheter til å gå i dybden på slike problemstillinger og kanskje finne nye svar.

For å lede dette har vi ansatt den erfarne journalisten Camilla Aadland. Hun er utdannet journalist fra Høgskolen i Oslo og har bred bakgrunn fra Teknisk Ukeblad, BT, Uni Research og Sysla. Sammen med seg har hun journalist Vegard Solsletten som har jobbet i IntraFish siden 2000. De har allerede skrevet en rekke saker og laget flere spennende podkaster. De vil også lage video og nyhetsbrev.

Tekfisk organiseres under Fiskeribladet AS og vil være tilgjengelig både gjennom Fiskeribladet.no/tekfisk og som eget nettsted Tekfisk.no