Norges ledende korrupsjons-ekspert Tina Søreide påpeker at norske aktører som er involvert i korrupsjon utenlands kan holdes ansvarlig i Norge.  - I samsvar med OECD-konvensjonen om bestikkelser utenlands, straffeforfølger Norge aktører som har betalt bestikkelser utenlands – som i Yara-saken, sier hun.

Bedrifter har et medansvar for hvordan deres virksomhet bidrar til korrupsjon og menneskerettsbrudd, og da kan ikke eksportørene bare lukke øynene og si at de ikke vet hva som skjer.

Etikk-professor Henrik Syse

Kan ikke fraskrive seg ansvaret

Søreide utdyper ansvaret Norge har i forhold til OECD-konvensjonsvern: – Norge har forpliktet seg til å overholde et prinsipp om at en bedrift skal vite hvem samarbeidspartnerne er. Det holder ikke å fraskrive seg ansvaret slik selskapene gjør i forhold til Vietnam. Det er risiko for straffansvar, også dersom partnere betaler bestikkelser på vegne av andre. Disse selskapene kan derfor straffeforfølges, sier professor Tina Søreide til Fiskeribladet. Hun er Norges ledende ekspert på korrupsjon, og professor i jus og økonomi ved Norges Handelshøyskole i Bergen.

Fiskeribladet har de siste dagene avslørt at norske selskaper de siste årene har eksportert mer og mer laks til Vietnam, som igjen er blitt videreeksportert til Kina. Av 29.000 tonn eksportert laks til Kina i 2017, er trolig så mye som 90 prosent av fisken blitt sendt videre til Kina.

- Det faktum at myndighetene i Vietnam har problemer med å håndheve egne regler, forsvarer ikke en praksis der man lukker øynene og tjener på lovbrudd utført av samarbeidspartnere – som smugling, organisert kriminalitet og korrupsjon. Det er selvsagt etisk uakseptabelt å støtte opp om kriminell praksis og bryte et lands regler for å sikre salg, sier Søreide videre.

Taust fra Sjømatrådet

Både Norges sjømatråd og lakseeksportørene påstår de ikke har noe ansvar for hva som skjer med fisken. Sjømatrådet sier til og med at de ikke kjenner til saken, selv om det er en allmenn kjent hemmelighet at laksen har endt i Kina. 

Toppsjef i Norges Sjømatråd, Renate Larsen, har fått mulighet til å kommentere denne saken, men hadde i går kveld ved 23.30-tiden ikke svart på vår henvendelse. Hun fikk oversendt spørsmålene torsdag klokken 11.42. 

Dette har ikke Sjømatrådet svart på?

Toppsjef i Norges, Sjømatråd, Renate Larsen, fikk torsdag oversendt følgende spørsmål. Hun har ikke besvart dem.

Hvordan kan Norges Sjømatråd lukke øynene for hva som skjer/ har skjedd?

Er ikke dette en ansvarsfraskrivelse fra dere?

Hva tenker du om det disse etikerne mener. Det rammer jo direkte dere også – og dere er til og med statlig.

Kan du være bekjent av en oppførsel som medvirker til korrupsjon og menneskerettighetsbrudd?

Til frontalangrep

Det er ikke bare Søreide som er kritisk. Noen av Norges ledende næringslivseksperter på etikk går også til frontalangrep på sjømatselskapenes holdninger og praksis. 

– Bedrifter har et medansvar for hvordan deres virksomhet bidrar til korrupsjon og menneskerettsbrudd, og da kan ikke eksportørene bare lukke øynene og si at de ikke vet hva som skjer, sier professor Henrik Syse. Han er Norges ledende etikk-ekspert, og jobber ved Institutt for fredsforskning, Prio.

En annen etikk-ekspert som er like kritisk er Atle Midttun. Han er professor i etikk ved Handelshøyskolen BI i Oslo.

– Denne ansvarsfraskrivelse for hva som skjer i sjømatnæringens verdikjede utenfor lakseeksportørenes egne bedrifter holder ikke i det 21. århundret, sier Midttun.

OPPGITT: – Norske lakseeksportører kan ikke bare lukke øynene og si at de ikke vet hva som skjer, sier professor Henrik Syse Foto: Javad Parsa

Omfattende svindel

Rundt 70 personer i og rundt hennes nettverk sitter nå arrestert, mistenkt for å ha svindlet laks for 700 millioner kroner. 

Smugling til Kina

  • Kina har avslørt omfattende smugling av norsk laks fra Vietnam til Kina. Totalt er laks for 720 millioner kroner stoppet på grensen.
  • Hverken Mattilsynet eller Utenriksdepartementet er kjent med saken. Sjømatrådet sier det kjenner til at dette er en sak i kinesiske medier.
  • Kinesiske myndigheter opplyser at det er svært mye norsk frossen laks i tollbeslagene. Fisken er sendt med fly til Vietnam, og blitt smuglet inn med båt til Kina til byene Guangzhou, Shanghai, Shenzhen og Beijing.
  • En kvinne med norsk og kinesisk statsborgerskap er arrestert. Hun er tilknyttet Salmar.

Verdien på laksen norske selskap eksporterte til Vietnam var i fjor på 1,8 milliarder kroner, og fisk for rundt 1,5 milliarder er blitt smuglet videre. 

– Vi selger ikke fisk til Vietnam nå, men vi har gjort det. Vi har ingen kjennskap til hvor fisken vår har tatt veien, sier Espen Engevik, toppsjef i Ocean Quality.

Burde dere ikke hatt kontroll på videresalget?

– Vi har solgt fisken, og om den er videresolgt eller foredlet i markedet, vet jeg ikke. Vi selger fisken kun til en kunde, sier han.

Om selskapet også har et etisk ansvar vil han ikke svare på.

Salmar-ledelsen har tidligere sagt følgende: - Produksjon og salg av laks og lakseprodukter er underlagt lover og regler som vi naturligvis følger, også i Vietnam, sa finansdirektør i Salmar, Trond Tuvstein, til Fiskeribladet tirsdag denne uken.

Slipper ikke unna

Etikk-professor Atle Midttun utdyper sin kritikk til de norske holdningene.

– Med et par hederlige unntak, har norske lakseeksportører benyttet seg av Vietnam-kanalen som innebærer massiv smugling for å omgå politisk motiverte kinesiske importrestriksjoner. Denne ansvarsfraskrivelsen holder ikke. Sjømatnæringen kan ikke komme unna sitt samfunnsansvar med krav om tilbørlig aktsomhet i de handelsforbindelser de involverer seg i, sier han og fortsetter:

OPPGITT: Professor Atle Midttun ved Handelshøyskolen BI mener sjømatnæringen ikke kan komme unna sitt samfunnsansvar med krav om tilbørlig aktsomhet i de handelsforbindelser de involverer seg i Foto: Thomas T. Kleiven

– Gjennom et par tiår har det vokst frem en klar forventning om at bedrifters samfunnsansvar strekker seg mye lengre. Bedrifter stilles nå til ansvar både for sine leverandørkjeder og for salgskanaler videre frem mot sluttkunder.

Henrik Syse legger til at han mener det er uhyre viktig å få en åpen debatt rundt eksporten av fisk til Vietnam.

– Det er viktig at også bransjen og bransjeorganisasjoner, i Norge og internasjonalt, diskuterer dette, mener han.

Sandberg kritisk

Fiskeribladet har også vært i kontakt med fiskeriminister Per Sandberg (Frp). Han sier følgende:

– Jeg forutsetter selvsagt at norsk laks importeres til Kina på lovlig måte og i lovlige kanaler.

Sandberg understreker at regjeringen er opptatt av at alle norske selskaper tar samfunnsansvar og respekterer lover og regler.

– Jeg vil gi honnør til kinesiske myndigheter for å ha startet etterforskning av hva som kan ha skjedd i denne saken, sier han og legger til:

– Laksenæringen er uten tvil avhengig av et godt omdømme, og det må vi jobbe knallhardt for, hver eneste dag.

Folketrygdefondet, som er oppdrettsselskapet Salmars nest største eier, er også opptatt av alt foregår etter boken.

– Vi er tydelige på at vi har nulltoleranse for korrupsjon, og vi forventer at selskapene opererer i henhold til lover og regler. Dette er noe selskapene kontinuerlig må jobbe med. Vi formidler våre krav til selskapene, selskapene har ansvaret for å håndtere utfordringer, og vi følger opp at selskapene opptrer i samsvar med våre forventninger, sier Nils Bastiansen, direktør for aksjeavdelingen hos oss.

Stille hos Økokrim

Hos Økokrim får Fiskeribladet opplyst at de aldri uttaler seg om slike saker. Senior kommunikasjonsrådgiver hos Økokrim, Mads Kvernen Kleppe, sier følgende: 

– Generelt pleier Økokrim hverken å bekrefte eller avkrefte om vi etterforsker en sak, opplyser han til IntraFish. 

Ifølge norsk lov er alle former for korrupsjon forbudt. Dette gjelder også for norske borgere i utlandet. «Når man opererer i utlandet, legges norsk lov til grunn av norske domstoler», skriver regjeringen på sine nettsider.

Norske bedrifter også kan straffes dersom de ikke overholder både vertslandets og norsk lovgivning.

«Den norske straffeloven har tre paragrafer som er særlig viktige i kampen mot korrupsjon. Disse er § 276 a om korrupsjon, § 276 b om grov korrupsjon og § 276 c om påvirkningshandel. Korrupsjon straffes med fengsel i inntil tre år. Strafferammen for grov korrupsjon er fengsel inntil ti år. Medvirkning straffes på samme måte», heter det.

En arbeidsgiver kan også være erstatningsansvarlig ved korrupsjon