Nærøysund Aquaservice har sammen med en rekke partnere fått tilslag om cirka 7 millioner kroner fra Norges forskningsråd til prosjektet. 

– Vi håper å kunne unngå uhell med fisk under håndtering, eller i alle fall kunne si noe om kritiske situasjoner før de oppstår. Dermed kan vi ha en mulighet for å avbryte operasjoner før det blir kritisk for fisken, sier daglig leder Brynjar Karlsen i Nærøysund Aquaservice.

Gir skader og tap

Til sammen skal 15,6 millioner kroner brukes på prosjektet, som skal gå over tre år. Målet er å få frem instrumenter som gir et signal om hvor trangt det er for fisken og etter hvert få indikasjoner på hvor trangt som er greit.

– I dag driver man og trenger store mengder med fisk, uten å ha en indikasjon på hvor trengt fisken er. Dermed kan man lett få skader og tap av fisk. Man har ikke kommet lenger i havbruksnæringen i 2018 enn at man gjør det på villfangstmetoden, og fisker i sin egen merd, sier prosjektleder Leif Magne Sunde ved Sintef Ocean.

Crowdguard

  • Forskningsprosjekt der Nærøysund Aquaservice, Sintef Ocean, SHM Solutions, Aanderaa Data Instruments, Sinkaberg Hansen, Kongsberg Maritime, Botngaard, Fugro Norway og NTNU er med.
  • Norges forskningsråd har gitt tilslag om rundt syv millioner, mens bedriftene går inn med cirka samme sum.
  • Prosjektet startet opp vinteren 2018 og skal gå over tre år.

Som en rockekonsert

Trengingen skjer blant annet i forbindelse med avlusing av laksen, og er en av de mer kritiske operasjonene i dagens oppdrettsnæring, både med hensyn til fiskevelferd, tap av tilvekst, dødelighet, kvalitet og rømningsfare.

– Mye av motivasjonen vår er at vi har for store tap av fisk. Mange fisker har det ikke bra, og vi vet at trenging er en av de viktigste årsakene som kan være med og påføre fisken stress, sier Sunde.

På sikt er målet å få frem et nytt produkt som kan brukes i merden for å si noe om hvor tett fisken står.

– Det er som å være på en rockekonsert, noen ganger opplever man at nå var det i trangeste laget. Følelsen av hva som er rett og feil må vi greie å overføre til merden, slik at man får beskjed om når det er for trangt, sier Sunde.

Slik ser man for seg at prosessen kan bli. Foto: Sintef

Kommandofartøy

Nærøysund Aquaservice er i sluttspurten på et annet forskningsprosjekt, der målet var å få frem fremtidens kommandofartøy

– Det er et prosjekt som favner veldig bredt, siden det omhandler alt som et fartøy kan bidra med for å gjøre en arbeidssituasjon i et anlegg sikrere for fisk og folk, sier Brynjar Karlsen.

Målet her er å kunne øke beslutningsstøtten ved velferdskritiske operasjoner, slik at beslutningstaker har så mye informasjon som mulig for å riktige avgjørelser. 

Aha-opplevelser

Slik oppsto også behovet for å kunne si noe om forholdene for fisk i trengt volum.

– Vi innså relativt raskt at dette var en stor sak, og dermed burde kjøres som et eget prosjekt. Vi er nå over på relativt «tung» teknologi når det kommer til sensorikk og instrumentering. Derfor er det med mange meget dyktige firma i dette nye prosjektet som sitter på den nødvendige kompetansen på dette, sier Karlsen. 

Selve kommandofartøyprosjektet ender opp i et konsept hvor alle løsninger er gjennomgått. Resultatet blir kravspesifikasjon, samt en designpakke på fartøyet.

– Dette prosjektet har gitt oss mange aha-opplevelser når det gjelder hvordan man kunne sette alle systemene opp mot hverandre, og hvordan sluttresultatet kan lages slik at det oppfattes helhetlig og lettfattelig for alle som er med på operasjoner, sier Karlsen.