Mengden lakselus var den laveste på flere år, men fortsatt er dødeligheten blant oppdrettslaksen høy. Dette går fram av Fiskehelserapporten 2017, utarbeidet av Veterinærinstituttet. Rapporten presenteres torsdag ettermiddag.

Lusenivået samlet sett i 2017 lå lavere enn årene 2012-2016, som er den perioden der sammenliknbare data er tilgjengelig. Men nivået på våren er omtrent like høyt som før, skriver Veterinærinstituttet i en pressemelding i forkant av fremleggelsen. 

– Oppdrettsnæringen har altså greid å holde noe bedre kontroll med lusenivåene, særlig utover høsten når det pleier å være høyest. Det er bra for oppdrettslaksen, næringen og villfisken med lave lusetall. Paradoksalt nok kan metodene som brukes til å holde lusetallene nede være skadelige for fisken, sier fagdirektør, fiskehelse ved Veterinærinstituttet, Brit Hjeltnes i meldingen.

Tallene for svinn i oppdrettsnæringen er fortsatt høye, med totalt 53 millioner laks i 2017, det samme som i 2016. Det aller meste av dette skyldes fisk som dør. Det er ikke sikre tall som viser hvorfor så mye fisk dør.

I spørreundersøkelsen besvart av fiskehelsepersonell i fiskehelsetjenester, Mattilsynet og oppdrettsselskaper, var lakselus ansett som det viktigste helseproblemet på matfiskanlegg med laks og ørret. Ikke-medikamentell avlusning med varmtvann og mekaniske metoder ble i undersøkelsen oppgitt å ha gitt høyere dødelighet enn medikamentell behandling.