Denne gangen er det historikeren Asgeir Ueland som forsøker å fortelle hele historien om Shetlandsgjengen – fra det politiske spillet til planlegging, tyske infiltrasjonsforsøk, orkaner i Nordsjøen, triumfer og tilbakeslag. Dette er en spennende og innholdsrik bok som kaster et nytt lys over historien og skjebnen til Shetlandsgjengen.

Forfatteren har satt seg svært godt inn i historien knyttet til Shetlandsgjengen, og skriver en god bok som inneholder mange gode referanser til ulike kilder og boken baserer seg i stor grad på arkivmateriale fra både Storbritannia og Norge. Pårørende i Norge som leser boken vil nok alltid mene at deres slektninger burde ha fått større omtale, og at det finnes nyanser som kunne ha blitt fortalt på en annen måte. Men noe av fordelen med at en historiker skriver historien, er han i stor grad basere seg på arkivmateriale og i mindre grad på muntlige kilder.

Shetlandsgjengen

Shetlandsgjengen var en norsk marineavdeling under andre verdenskrig. Den seilte i hemmelige oppdrag mellom Norge og Shetland og fraktet Linge-personell, etterretningsfolk, flyktninger og militære forsyninger. 

Avdelingen stod i den første tiden under britisk kommando; senere kom nordmenn med i ledelsen. Avdelingen brukte først vanlige norske fiskeskøyter, og senere fikk den tre mindre amerikanske ubåtjagere. 

Mytene og legendene om denne hemmelige avdelingen er mange. De fleste av dem som tjenestegjorde i avdelingen, forble anonyme, ukjente og glemt. 282 nordmenn tjenestegjorde i Shetlandsgjengen gjennom 5 år, og medlemmene var en blanding av trauste mekanikere, modige skippere og snartenkte fiskere. 

Ryggraden i Shetlandsgjengen kom fra de tre vestlandsfylkene Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.

Av alle nordmenn som tjenestegjorde i avdelingen er det i dag en gjenlevende helt, Jakob Strandheim som var 22 år da han ble med i Shetlandsgjengen i 1942. I dag bosatt utenfor Bergen. Fiskeribladet intervjuet Strandheim i forbindelse med nyttårutgaven vår 29. desember 2017.

I boken er det nye opplysninger om både Shetlandsgjengen og andre sider av vår krigshistorie. Dette er viktig kunnskap og noe av denne nye kunnskapen vil nok bidra til at det blir skrevet en oppfølger av denne boken. Forfatteren sitter på så mye kunnskap og arkivmateriale, som sikkert vil medføre en ny bok om temaet om noen år.

Christian Hellevang, en historieinteressert leser som har røtter både i Samnanger og på Lerøy. Foto: Privat

Om boken

«Sheltlandsgjengen - Heltene i Nordsjøen» er forfattet av Asgeir Ueland. Han er historiker og har tidligere skrevet bestselgeren Tungtvannsaksjonen (2013).

Ueland kommer med nye avsløringer i Telavåg-saken, selve symbolet på tysk brutalitet i Norge under okkupasjonen. 

Skipperen Leif A. Larsen, «Shetlands-Larsen», er det mest kjente medlemmet i gruppa, men boka portretterer også flere av skipperne: August Nærø fra Sunnmøre, Per Blystad fra Bergen og Bård Grotle fra Sogn og Fjordane.

Boken g