– Det er forskjell på å kjøpe en Joker-butikk og en fiskebåt. Det blir ikke noe flott hytte i Myrkdalen, ler Daniel Fedøy.

Alvorlig viktig

Brødrene Daniel og Ruben byr på kaffe i brakken/kontorlokalet vis-à-vis lokalbutikken Joker Bulandet på Nikøy. På Grånåsa i Bulandet, en øygruppe vest i havet i Askvoll kommune, Sogn og Fjordane, er de født og oppvokst. Og her skal barna deres vokse opp. 

I slutten av 2010 ble det klart at eierne av Joker Bulandet i bedriften Nikøy AS ville selge. Eierne som hadde holdt butikken i drift i 60 år.

– Vi hoppet i det med begge føtter uten noe videre peiling enn at vi hadde handlet på Joker, ler Daniel og legger til:

– Vi så at butikken var alvorlig viktig for bygda.

MANGE JERN I ILDEN: Brødrene Ruben og Daniel Fedøy er både tareoppdrettere og kjøpmenn. Telefonen til sistnevnte ringer nesten uavbrutt. Foto: Torhild Måkestad Martinussen

Underkjent fargesyn

Fedøy-brødrene er utdannet maskinister. Begge har reist flere år til sjøs, både på mindre kystnotbåter og det som større er. Ruben seiler fortsatt med kystnotbåten «Sjøglans». Daniel gikk i land for snart tre år siden. Planen var å satse på fiskeryrket med egen båt. 

– Vi skulle kjøpe oss båt selv, men det stoppet seg alle veier. Det var ikke råd å få til noe med hverken innovasjon eller banker, sier Daniel.

– Det var et problem at vi ikke hadde skipperpapirer noen av oss, skyter Ruben inn.

– Begge fikk nemlig underkjent fargesyn, legger Daniel til.

VIKTIG: Jokerbutikken på Nikøy i Bulandet er viktig for folk i bygden. Uten den og Joker-butikken på Værlandet måtte folk ha dratt til fastlandet i Askvoll for å handle. Foto: Torhild Måkestad Martinussen

Første gang i pluss

De to brødrene var ikke i tvil om at folk ville støtte dem om de satset som kjøpmenn. Uten butikken hadde de sett mørkt på bygdas fremtid.

– Det ville gått hardt utover fraflyttingen. Vi føler at vi har bidratt til å snu bosettings-trenden i en positiv retning. Det er et velvillig folk som bor her. Satser du, får du en enorm støtte, sier Daniel.

Når alle går på silda går omsetningen i handelen ned

Ruben Fedøy

Nå har brødrene etablert seg i hjembygden. Ruben har tatt over huset hvor de var tre søsken som vokste opp. Daniel har kjøpt nabohuset. Søsteren har også bosatt seg i Bulandet.

Siden de overtok Jokeren har handelen steget jevnt og trutt. I fjor omsatte butikken på 250 kvadrat for 10 millioner kroner.

– Jeg tror en gjennomsnittlig Joker-butikk ligger på rundt 7 millioner kroner i omsetning. Vi klarer oss godt, vi har driftsgrunnlag for begge butikkene selv om Joker-butikken på Værlandet omsetter for litt mindre enn vår, sier Daniel.

Foreløpig har ikke brødrene tatt ut en krone på driften. Det er forskjell på å drive fiskebåt og å drive en butikk, påpeker de to.

– Etter seks års drift ender vi kanskje i år for første gang i pluss, med 8000 kroner. Ti millioner kroner er nok til å lønne de ansatte og betale alle utgifter, sier Daniel. 

Selv med bare en liten pluss i boken er det liv laga for to butikker fordelt på 450 mennesker.

– Det går ikke opp i regnearket til Joker-systemet. Men her hos oss går det helt fint. Folk er lojale og vi trenger to butikker for å ivareta de to sentrum vi har.

TAR SEG TID: Her slår kjøpmann Ruben Fedøy av en prat med en kunde i butikklokalet på Nikøy. Foto: Torhild Måkestad Martinussen

Havsalaten

Det er ikke kun butikk brødrene driver. I tilknytning til Jokeren har de åpnet en kafé som går under navnet Havsalaten. 

– Vi omsatte etter første driftsår i fjor for en million kroner. Det er lite, men vi håper det kan bli større etter hvert. Kafeen drar med seg kunder til butikken og visa versene. Den er blitt et samlingspunkt, sier Daniel.

Foruten dagligvarer, har de også en jernvareavdeling. I tillegg selger de fiskeutstyr, diesel og bensin, moll, de har dykkerkompressor, trematerialer – og tilbyr sykkelutleie. 

– Det er god gammeldags landhandel, ler Daniel.

– Det er dette med å ha alt, da lokker du folk hit. Alt i alt lønner det seg, fortsetter han.

FASILITETER: Det mangler ikke på tilbud og fasiliteter i denne landhandelen på Nikøy. Foto: Torhild Måkestad Martinussen

Flåten er viktig

Både sjarker og lystbåter sommerstid bunkrer på kaien på Nikøy. De større kystnotbåtene, som eksempelvis «Hillersøy» fyller også opp med både proviant – og bunkers dersom de skal sørover på fiske. Da kjøper de gjerne varer for 12.000 kroner i slengen. 

– Det er viktig at fiskebåtene handler hos oss, spesielt i lavsesongen. Når alle går på silda går omsetningen i handelen ned. Da er det viktig at de handler i butikken før de drar på feltet, sier Ruben. 

I makrellsesongen er også en del sjarker innom Joker-butikken på Nikøy hvor Fedøy-brødrene sørger for is til dorgene.

Telefonen ringer igjen og Ruben forsvinner. Det er ikke en ni til fire business disse gutta driver. De har mange baller i luften.

– Vi jobber oss halvt i hjel, ler de to.

NIKØY: Bulandet er en øygruppe vest i havet i Askvoll kommune, Sogn og Fjordane. Øygruppen består av mer enn 300 holmer og skjær. Her fra øyen Nikøy i Bulandet.  Foto: Torhild Måkestad Martinussen

Dyrker tare

Foruten kafé og butikk, driver de også oppdrett av tare. Audun Oddekalv i Værlandet Fiskeredskap presenterte ideen for Fedøy-brødrene. Et gammelt fiskemottak som ligger vis-à-vis Joker-butikken mente Oddekalv ville være ideelt for produksjon av tare.

– Da var det bare å si ja, og hoppe i det også. Nå er det andre sesong med litt skikkelig produksjon.

Det er syv eiere på eiersiden i selskapet Seaweed AS. Daniel, Ruben og hans kone Lisbeth sitter med en halvpart, mens Audun Oddekalv, Geir Agnar Landøy og Magni Johanne Blom Langøy sitter med den andre halvparten i selskapet. Foreløpig er Seaweed en av syv-åtte selskap som driver taredyrking i Norge.

Vil utvide

Selskapet har to konsesjoner på 10 og 40 dekar. Konsesjonen på 10 dekar har de søkt om å utvide til 210.

– Får vi det på plass regner vi med å ha areal i uoverskuelig fremtid, sier Ruben.

 Anleggene ligger inne ved Alden, hvor det etter mye testing, ble konkludert med at der var det gode forhold for dyrkning. Stiklingene kjøpes fra et firma i Solund, men etter hvert skal Seaweed AS få på plass «et klekkeri» på Værlandet og produsere stiklinger selv.

– I fjor hadde vi en produksjon på fem tonn. I år regner vi med 20 tonn kanskje, forteller Daniel.

Når taren skal høstes på vårparten fraktes den inn til kaien på Nikøy hvor den tørkes og pakkes. Deretter blir noe tare videreforedlet til en kunde i Danmark. 

– Hva er de største utfordringene med en slik type oppdrett?

– Det handler om holdbarhet og pakkemetode. Du må ha en effektiv produksjon. Det er et kort høstingsvindu, taren må tas opp på ganske kort tid, forteller de to.

Og som om ikke det var nok, har brødrene også en fot innenfor eiendomsmarkedet.

– Vi har nettopp solgt to leiligheter over butikken. På toppen har vi hybler som vi leier ut til ansatte på fiskeindustrien. Det var en måte å få inn penger på, sier Ruben.

– Det neste blir vel å få på plass en egen regnskapsfører, for nå har vi så mye, skyter Daniel inn.

– I perioder som nå hvor vi bygger opp det ene og det andre skulle vi helst vært firedobbel så mange. Men det er slik vi har lagt det opp, delvis selv, sier avslutter han.