Startdato 3. mai er imidlertid det eneste konkrete forslaget i brevet fra direktoratet. «Det haster med å få avklart denne saken», heter det, og man ber om svar så snart som mulig. Senest i løpet av torsdag i denne uka.

Det betyr at mange av høringsinstansene må gå gjennom mye av det de allerede har behandlet i høringsrunden som nylig er avholdt i regi av Sjømat Norge og Norges Fiskarlag. Hovedspørsmålene blir nå, ifølge direktoratet, om 3. mai er en akseptabel startdato, om maksimalkvotene bør videreføres i dagens markedssituasjon, og om systemet med to fiskeperioder skal opprettholdes.

Også Kystfiskarlaget

Hos Norges Kystfiskarlag vil man imidlertid starte på null i behandlingen av direktoratets blåkveitehøring.

– Ja, først nå er vi blitt høringsinstans i saken. Det forundrer oss jo en smule, både at Sjømat Norge sender saker på høring, og at vi ikke er kommet på adresselista før nå. Det gir oss dårlig tid til en skikkelig behandling av en sak som tydeligvis har vært kjent en god stund, sier daglig leder Annsofie Kristiansen i Kystfiskarlaget.

– Men vi skal gjennomføre den vurderingen vi er blitt bedt om. Vi ser behovet i en vanskelig markedssituasjon, men det vil også oppstå problemer for den minst flåten. Driftsplanlegging, avtaler med mannskap, sertifikater og skytingen på Andøya kan være noen stikkord, uten at jeg skal forskuttere hva vårt arbeidsutvalg kommer fram til innen fristen torsdag, sier Kristiansen.

Daglig leder Annsofie Kristiansen i Norges Kystfiskarlag. Foto: Alf Fagerheim

«Skytevinduene» åpnes?

Fiskeridirektoratet går i sin høring spesielt og detaljert inn på skyteøvelsen på Andøya og de konsekvenser den vil få ved en tidligere oppstart av blåkveitefisket. Øvelsen vil foregå i tidsrommet 1. til 3. juni, og altså godt ut i den foreslåtte første fiskeperioden. Men om fisket foregår under øvelsen har Andøya Test Center foreslått tre såkalte «skytevinduer» – perioder på døgnet da fiskefartøyer må være borte fra feltet.

Nordland Fylkes Fiskarlag er blant de høringsinstanser som tidligere har vært negativ til en slik løsning. Direktoratet mener imidlertid løsningen nå er aktuell igjen, og er innstilt på å legge inn «skytevinduene» i reguleringsopplegget.

Lavere interesse?

Direktoratet skriver at ting henger nøye sammen i denne saken, og vil derfor ha høringsinstansenes synspunkter på om det bør gjøres noe med maksimalkvotene og delingen i to fiskeperioder Fra Sjømat Norge er et hovedønske å kunne strekke fisket over lengre tid for å kunne betjene et europeisk ferskmarked kontinuerlig og i mindre grad med frossenmarkedet som «buffer» for å ta unna toppene i fisket.

Lavere priser er også antydet i den første forespørselen, og etter tidligere års erfaringer kan et blåkveitefiske som varer lenger og gir mindre utbytte for deltakerne, fort miste interesse i næringa.