– Dette er noe av det tøffeste jeg har vært med på i mitt arbeidsliv, og jeg er en tøffing. Her er det ikke noe kjære mor. Når båtene kommer, skal fisken inn med en gang. En kan ha vært på jobb i 8–10 timer, så kommer det en båt til, og du blir stående i 4–5 timer til, sier Andresen til DN.

Koronapandemien med stengte grenser for utenlandske sesongarbeidere skapte tilløp til panikk hos fiskerinæringen tidligere i vinter. Millioner av torsk var på vei inn til kysten, fiskerne var klare, men industrien på land manglet arbeidere etter at de utenlandske sesongarbeiderne ble stoppet på grensen til Norge.

Barsjef

Selv om 200.000 nordmenn var ledige, var ikke interessen for å reise til Nord-Norge for å redde vinterfisket overveldende. Det hjalp heller ikke på rekrutteringen da det viste seg at mange ledige fikk nesten like mye i dagpenger som de ville fått i lønn på fiskemottakene.

Terje Andresen jobber til daglig som barsjef ved utestedet Onkel Blaa i Bærum, men ble permittert etter nedstengningen. Nå er han i full gang som produksjonsmedarbeider hos Jangaard Export på Røst i Lofoten.

– Jeg var lei av å gå permittert, og kom over en artikkel i Dagbladet hvor Torbjørn Eide, som er daglig leder her, sa at det var vanskelig å få tak i folk. Jeg fant ham på Facebook, sendte en melding og fikk kjapt tilbud om jobb.

Sesongen går mot hell

Etter en noe treg start for vinterfisket, kom sesongen etter hvert i gang med fullt trøkk.

Volumene er høye, men torskeprisene har vært rundt 30 prosent lavere enn i fjor grunnet økte kvoter og et utfordrende marked som følge av korona.

Nav Nordland skriver i en epost til DN at flere fiskeindustribedrifter har hatt få ansatte som følge av stengte grenser, men at det har vært stor fleksibilitet og samarbeid i bruk av folk.

– Det har gått rundt, skriver markedskoordinator Elisabeth Bomo til DN. Hun opplyser at Nav Nordland har formidlet minst 80 ansatte til næringen.

Ifølge henne forventer fiskerinæringen at fisket fortsetter et par uker etter påske.

– Det har gått i ett

Torsdag 11. mars reiste barsjef Andresen opp til Lofoten, og søndag 14. mars hadde han sin første arbeidsdag.

– Siden det har gått i ett. Her er det høyt tempo og hard jobb – men det er gøy, og svært godt arbeidsmiljø med rundt 20 ansatte fra hele landet i ulik alder, samt tolv litauere.

– Hva konkret gjør du?

– I dag pakker jeg ryggrader som skal sendes til Kina. I går pakket jeg også ryggrader i åtte timer, pluss jeg sto i åtte timer og dro innmat ut av torsk. Ellers sløyer og klipper jeg fisk, fileterer, salter og sorterer rogn og lever som skal eksporteres.

Fantastisk mat

Sesongarbeiderne bor på brakker.

– Det er helt greit, som et lite hotellrom. Hver dag er det middag klokken 16 – det er fantastisk mat. Lunsj og frokost ordner vi selv.

DN måtte ringe Andresen flere ganger før vi fikk tak i ham.

– Det er som sagt svært mye å gjøre, og fisken må på land. Det finnes ikke noe fritid, men i dag er det dårlig vær og færre båter ute.

Terje Andresen (57) er til daglig barsjef i Bærum, men har nå sesongjobb i fiskeindustrien i Lofoten. Foto: Privat

Får halv trygd pluss lønn

For å hjelpe fiskeindustrien med å få tak i nok folk, innførte regjeringen i februar en omstridt, midlertidig ordning. Folk på dagpenger får beholde halve stønaden fra Nav om de tar sesongjobb i fiskeindustrien. Andresen er en av dem.

– Lønnen er kurant. Vi får betalt tariff, og jobber mye overtid. Søndager er det 100 prosent tillegg hele dagen.

– Hva synes du om at mange går ledige i byene, mens fiskeindustrien nordpå slet med å få ansatte?

– Det er veldig synd. Selv er jeg 57 år, og har jobbet hele livet. Det tok meg ti minutter å få denne jobben. At bedrifter i Lofoten sliter med å få tak i folk, er helt katastrofe. På et par intense måneder lander de fisken som er grunnlaget for hele årets omsetning.

– Det er hardt arbeid som kanskje ikke passer for alle?

– Nå er sesongen snart over, men jeg vil anbefale alle som er i god fysisk form til å ta jobb i fiskeindustrien. Men en må også ha arbeidsmoral.

Flere i fiskeindustrien sa før det ble avgjort at grensene stengte at det «ikke bare er å ta en servitør fra Grünerløkka» og sette ham i arbeid. Er det vanskelige arbeidsoppgaver?

– Nei, det går raskt å lære seg. Fiskeriministeren har sagt at alle kan holde en kniv, og sløye fisk. Det stemmer, men det skal gjøres over mange timer, og i høyt tempo. Her er det ikke noe kjære mor, vi må stå på, og transportbåndet går raskt. Ikke alle klarer det – det er minst et par stykker her som fant ut at det ikke var noe for dem, og dro hjem.

Tross lange dager og hard jobb håper Andresen på å komme tilbake neste sesong.

– Jeg trives godt, selv om jeg må være borte fra familien og jobbe lange dager. Arbeidsmiljøet her oppe er fantastisk.