Leder i kontrollkomiteen, Dag Terje Andersen (Ap), bekrefter overfor Klassekampen at kontroll- og konstitusjonskomiteen nå trapper opp sine undersøkelser.

– Komiteen har besluttet at vi kommer til å invitere næringsministeren og statsministeren til høring i saken, sier han til avisen.

Det er både måten ansettelsen skjedde på, samt det prinsipielle ved at en sittende statsråd blir utnevnt av sine kolleger til embetsstillinger komiteen vil se på.

- Feil å holde navnet hemmelig

– Det vi nå har til behandling i komiteen er saken om Bakke-Jensen, i forbindelse med at vi behandler statsrådsprotokollene. Jeg varslet at vi kom til å se på den allerede da vi behandlet statsrådsprotokoller forrige gang. Og i tilknytning til den saken, ser vi også på selve prinsippet om at sittende statsråder utnevnes til embetsstillinger, sier Andersen til Klassekampen.

Sivilombudsmannen har fra før slått fast at han mener det var feil av Nærings- og fiskeridepartementet å holde Bakke- Jensens navn hemmelig i søkerlisten til stillingen som fiskeridirektør.

Stillingen som direktør for Fiskeridirektoratet ble utlyst i april 2020 med søknadsfrist 10. mai 2020. Søknadsfristen ble deretter forlenget til 2. juni 2020. Statsråd Frank Bakke-Jensen søkte på stillingen 16. juni 2020, etter utløpet av den nye fristen. Han ble i statsråd 21. september 2020 utnevnt til stillingen som direktør for Fiskeridirektoratet.

Tidspunkt senere

Ansettelsen og måten den skjedde førte til en rekke reaksjoner, og det var en konkret klage til Sivilombudsmannen som utløste reaksjon fra hans hold.

– Det kreves særlige grunner for å unnta en søker fra søkerlisten til en lederstilling. Rollen som statsråd er ikke i seg selv tilstrekkelig for at slike særlige grunner foreligger. Det må foreligge konkrete hensyn som begrunner unntak. Slike konkrete grunner er ikke gjort gjeldende i denne saken, heter det i uttalelsen fra Ombudsmannen.

Tidspunkt og rammer for høringen i kontroll- og konstitusjonskomiteen vil bli annonsert seinere.

IntraFish har bedt om kommentar fra forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og næringsminister Iselin Nybø til saken og vil komme med disse dersom det foreligger svar.