Uåret 2020 var også et opptursår for norsk, fryst snøkrabbe, melder Norges sjømatråd i en pressemelding. Også kongekrabben har fått et oppsving.

Klarer ikke dekke egen etterspørsel

– I 2020 var USA det største markedet for norsk snøkrabbe, det er altså amerikanerne som spiser mest norsk snøkrabbe, sier Josefine Voraa i en pressemelding. Voraa er skalldyranalytiker hos Norges sjømatråd.

Amerikanerne har selv et stort snøkrabbefiske, men klarer ikke å dekke egen etterspørsel.

Det amerikanske markedet er nå størst av de tre store, som også omfatter Japan og Kina.

I 2019 importerte USA 46.000 tonn krabbe. Grønland og Norge stod for til sammen seks prosent, mens Canada og Russland eksporterte henholdsvis 70 og 23 prosent til USA.

I 2020 eksporterte Norge 823 tonn snøkrabbe til USA alene, 376 tonn mer enn året før. Det gir eksportverdien et byks fra 68 millioner kroner til 142 millioner kroner.

Doblet importpris på ti år

Både markedet og prisene peker oppover, melder sjømatrådet.

– I løpet av 10 år har importprisen mer enn doblet seg, sier Voraa.

Det er nedstengning av restauranter som kanskje overraskende pekes på som grunn til økningen. Samtidig med at dukene er blitt tatt av bordet i juni og juli, har amerikanerne spist sjømaten hjemme. Dagligvarekjedene rapporterer om økning i salget av snøkrabbe med 84 prosent, opp til 26.900 tonn.

Økte priser og etterspørsel har altså gitt ringvirkninger også til Norge.

Også kongekrabben vinner frem

Også kongekrabben er etterspurt fra over dammen. Det er spesielt fryst vare som merker oppsving.

– Importen av fryst, rød kongekrabbe har til og med november 2020 økt med 300 tonn, fra 6 100 tonn til 6 400 tonn. Prisene har i samme periode hatt en voldsom vekst, fra en importpris i 2019 på 41,25 USD/kg, til 44,78 USD/kg. Russland står for 99 prosent av importen til USA, så de har hatt en vekst på 22 prosent i den perioden, sier Voraa i pressemeldingen.