Det opplyser Hyperthermics i en pressemelding tirsdag.

- Dette er en svært viktig intensjonsavtale for oss, sier administrerende direktør i selskapet, Erlend Haugsbø, i meldingen.

Oppdrettsanlegg på land og anlegg med lukkede merder er et viktig satsingsområde for selskapet.

Erlend Haugsbø Foto: Kjersti Kvile

- Det er spesielt gledelig at vi blir invitert av et lokalt selskap i Hofseth-gruppen. Prosjektet vil gi bidra til en betydelig verdiskaping for regionen og gir både Hyperthermics og våre lokale leverandører en unik mulighet for ytterligere innovasjon og vekst, sier Haugsbø videre i meldingen.

Der trekkes det fram at fiskeoppdrett på land og i lukkede merder gir god kontroll på oppdretts-slammet. Ved å omdanne slammet til salgbare proteiner og energi på stedet, får man et tilskudd til driften og økte salgsinntekter.

Benytter urbakterier

Hyperthermics stiller altså med bioteknologien som skaper disse verdiene, og prosessen beskrives ved at urbakterier benyttes til masseproduksjon av encellede organismer som dermed beriker slammet med mer proteiner. Av det samme slammet genereres miljøvennlig bio-hydrogen og grønn biogass som gir energi tilbake til oppdrettsanlegget. Resultatet er en løsning som bidrar til lavere produksjonskost for World Heritage Salmon, og dermed en grønnere utnyttelse av ferskt, potent fiskeslam og restråstoff.

- Spennende

World Heritage Salmon skal etter planen bygges i en nedlagt olivingruve i Raudbergvika (Røbbervika) på Sunnmøre, tett på innløpet til verdensarvområdet Geirangerfjorden. Det stiller helt spesielle miljø- og klimakrav i planlegging, bygging og drift.

- Vi skal bygge det reneste oppdrettsanlegget verden har sett, sier konsernsjef Roger Hofseth i Hofseth-gruppen, og legger til at han synes det er spennende å ha et lokalt selskap som Hyperthermics med på laget.

Hyperthermics har 11 ansatte, hovedkontor i Ulsteinvik i Norge og laboratorium med forskningsavdeling i Regensburg i Tyskland.

Tekfisk snakket med Hyperthermics i fjor om hvordan de setter bakterier i arbeid for å gjøre dødfisk, avskjær og slam om til gass og protein. Her kan du lytte til podcasten: