Det er den årlige rapporten om støy som nå er blitt oppdatert med nye funn og kunnskap, melder NRK Nordland. Rapporten inneholder både oppdaterte gytekart og klare råd for oljeleting.

Til statskanalen sier Hans Fredrik Sørdal at påvirkning gjennom støy og kunnskapen om at seismikk skremmer fisken er nedarvet kunnskap blant fiskerne.

– Dette må myndighetene lytte til, sier Sørdal, som er daglig leder i Nordland fylkesfiskarlag.

Og det gjør fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen, skal vi tro NRK.

– Skulle det likevel komme en søknad vil den bli behandlet etter vanlig saksgang. Der vil vi legge sterk vekt på forskernes syn på saken, sier han.

Hans Fredrik Sørdal er daglig leder i Nordland Fylkes Fiskarlag. Foto: Agnar Berg

Også i utsatte områder

Mye av kysttorskens gyting foregår trygt inne i fjorder og langt fra seismisk aktivitet, men også i områder der oljeleting pågår.

Forsker og prosjektleder Lise Doksæter Sivle ved Havforskningsinstituttet understreker overfor NRK viktigheten av at disse gyteplassene kommer med i instituttets rapport.

– Vi vil bevare disse bestandene og ikke utsette torsken for ekstra press, sier hun.

Lise Doksæter Sivle er forsker ved Havforskningsinstituttet. Foto: Havforskningsinstituttet

Svømmer vekk

Selv om forskerne ikke er helt sikre på hva som skjer når gytende torsk og seismikk krysser stier, vet de at torsken svømmer vekk når det kommer støy. Både gyting og oljeleting skjer gjerne på våren. Sivle opplever at oljeselskapene i stor grad lytter til erfarne forskere.

– I de aller fleste tilfellene så følger selskapene de rådene vi gir, sier hun til NRK.