I en pressemelding opplyser Fiskeridirektoratet at de sammen med Kystvakten og fiskesalgslagene har vedtatt Nasjonal strategisk risikovurdering for 2021.

Den er det mest sentrale styringsverktøyet for fiskerikontrollen og beskriver risikostyringsmodellen som kontrollmyndighetene skal følge.

I 2021 er hovedmålene med fiskerikontrollen å sikre etterlevelse av følgende:

  • deltakerlovens bestemmelser
  • ilandføringsplikten
  • kravene til korrekt registrering av ressursuttaket

Direktoratet viser til at fiskerikontrollens oppgave er å sikre etterlevelse ved at de som utøver fiske har adgang til å delta, at all fangst tas til land og at alt som landes registreres korrekt, slik at en etterrettelig registrering av ressursuttaket sikres og miljøavtrykket dokumenteres.

– Dette er et viktig premiss for bærekraftig forvaltning, noe også markedene for våre fiskeprodukter krever sier konstituert fiskeridirektør, Per Sandberg i en uttalelse.

«For å nå hovedmålene skal Fiskeridirektoratets regioner, Kystvakten og salgslagene i 2021 særlig prioritere risikobasert tilstedeværelse i vinterfisket etter torsk og de pelagiske fiskeriene. Videre skal journalkravet følges opp», heter det i meldingen.