Ifølge Dagbladet har en kvinnelig ansatt i Fiskerlaget varslet om seksuell trakassering. Varselet skal inneholde anklager som har strafferamme på flere års fengsel.

Egen granskning

I stedet for å koble inn politiet valgte Norges Fiskarlag å løse saken med en egen «granskning» og en hemmelig avtale mellom kvinnen, mannen og Fiskarlaget, skriver Dagbladet i ettermiddag.

Fiskeribladet har også jobbet med denne saken over tid, uten å få den nødvendige dokumentasjonen for å publisere saken. Fiskeribladet kjenner til at det er en sentralt plassert tillitsmann i Fiskarlaget som er anklaget.

Granskningsoppdraget ble gitt til advokat Harald Pedersen, men avsluttet før det var fullført. Pedersen ønsker ikke å snakke med Dagbladet om oppdraget fra Fiskarlaget, skriver avisen i ettermiddag.

Taust fra toppledelsen

Fiskeribladet har forsøkt å få styreleder Kjell Ingebrigtsen og generalsekretær Otto Gregussen i tale, men ingen av dem tar telefonen. Styremedlem i Fiskarlaget Kåre Heggebø sier til Fiskeribladet at han kan ikke si noe om saken.

– Det er kun toppledelsen, Ingebrigtsen og Gregussen som uttaler seg i denne saken, sier Heggebø.

Lokk på historien

Avtalen ble inngått i desember i fjor, og forpliktet partene til å legge lokk på historien for all fremtid. Den innebar også at partene aksepterte at den interne granskningen aldri ble fullført, og at det ikke ble skrevet rapport om saken.

I avtalens tredje punkt heter det ifølge Dagbladet: «(mannen) beklager de ulempene og den påkjenningen (kvinnen) er blitt utsatt for. Han forsikrer at det ikke vil gjenta seg i fremtiden.» Avtalen er undertegnet av kvinnen, mannen og Fiskarlagets generalsekretær Otto Gregussen.

Nyansatt kvinne

Kvinnen var nyansatt ved et av Norges Fiskarlags kontorer, da mannen, som har en sentral posisjon i Fiskarlaget, under en jobbmiddag første gang skal ha kommet med seksuelle tilnærmelser. I året som fulgte, skal han gjentatte ganger ha gjort seksuelle tilnærmelser overfor kvinnen, både verbalt og fysisk.

«Dagbladet kjenner til at hun flere ganger varslet om at hun opplevde mannens opptreden som svært ubehagelig og arbeidssituasjonen som uholdbar. Det fikk få konsekvenser. Etter at hun varslet organisasjonens generalsekretær Otto Gregussen i 2019, skal hun ha blitt bedt om å gi en skriftlig redegjørelse om hva hun mente seg utsatt for», skriver avisen.

Mannen skal ved flere anledninger ha gitt uttrykk for at han ikke er enig i kvinnens fremstilling av saken.

Dagbladet har vært i kontakt med mannen. Han ønsker ikke å kommentere dette. Fiskeribladet har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra den tilitsvalgte som er anklaget i saken, men han svarer ikke på Fiskeribladets henvendelser.

Fiskeribladet vil oppdatere saken