- Vi registrerer at det jobbes i kulissene for å legge basen til Bardufoss for å erstatte tapte arbeidsplasser på innlandet. Organisasjonene mener det må være de redningsfaglige argumentene som avgjør plasseringen av basen. Basen må plasseres der den kan gjør mest nytte, både med hensyn til nærhet til de som skal reddes og nærhet til de ressurser som det kan bli bruk for i et redningsoppdrag. Ut fra slike vurderinger er en plassering i Tromsø riktig, sier Tor Are Vaskinn, avdelingsleder i Fiskebåt Nord, i en pressemelding.

Tor Are Vaskinn, avdelingsleder i Fiskebåt Nord. Foto: Privat

Kortere flytid

Organisasjonene viser til at en base i Tromsø vil korte ned tiden vesentlig fra alarmen går til et helikopter kan være på plass hos nødstedte i Troms.

«For organisasjonene er det viktig å få på plass en forsterket redningshelikopterberedskap for de fiskerne som til enhver tid er i jobb på fiskefeltene utenfor Troms og Andøya. Flytiden fra Tromsø vil i de fleste tilfellene bli vesentlig lavere enn tilfelle vil være dersom basen legges til Bardufoss» heter det i brevet til Justis- og beredskapsdepartementet.

I brevet blir det også vist til at en i Tromsø kan fly på radar inn fra havet og lande der nesten uansett værforhold. Tilsvarende er ikke mulig fra Bardufoss.

«Organisasjonene forutsetter at regjeringen oppretter en base i Tromsø så snart som mulig og ber videre om at basen allerede fra starten av bemannes med tilstedevakt og 15 minutters beredskapstid», heter det i brevet.

Det var i oktober det ble kjent at regjeringen foreslår å opprette en ny helikopterbase i Tromsø, som skal dekke de nordlige havområdene opp til Nordpolen. I en pressemelding uttalte samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde at regjeringen tar sikte på at den nye basen settes i drift i løpet av 2022.