Tirsdag publiserte Wikileaks 30.000 dokumenter, hvor det blant annet fremkommer opplysninger om at Samherji skal ha brukt DNB til å overføre millionbeløp i bestikkelser via skatteparadis til tjenestemenn i Namibia, for å sikre seg fiskerettigheter utenfor Namibia.

Wikileaks opplyser at flere dokumenter vil lekkes i løpet av to-tre uker. Datalekkasjen til Wikileaks inkluderer tusenvis av dokumenter og e-postkommunikasjon fra Samherjis ansatte. En av dem, Jóhannes Stefánsson, bestemte seg også for å gå frem og fortelle alle. Han var prosjektleder for Samherji i Namibia til 2016.

Samherji har blant annet også kontroll over det norske fiskeriselskapet Nergård.

Mangler sidestykke

Jusprofessor Jon Petter Rui sier til Dagens Næringsliv at hvitvaskingssaken der DNB er innblandet, mangler sidestykke. Han mener Økokrim må etterforske saken.

Jusprofessor Jon Petter Rui ved Norges arktiske universitet i Tromsø ledet utvalget som utarbeidet ny hvitvaskingslov, og den loven ble innført i fjor høst.

Rui snakker generelt om en sak om mulig hvitvasking og korrupsjon av et betydelig tresifret millionbeløp:

– Det er uten sidestykke den største saken som har rammet en bank i Norge, sier han.

– Men terskelen for å rapportere hvitvasking var den samme som i dag. ​Etter den gamle hvitvaskingsloven har påtalemyndigheten kompetanse til å etterforske og reise tiltale for overtredelser av hvitvaskingsloven, sier Rui til DN.

Kjøpte kvoter

Gjennom prosjektet «Fisrot Files» avslørte det islandske nettstedet Stundin, kringkasteren RUV, al-Jazeera og The Namibian dette tirsdag.

Dokumentene som ble lekket er datert fra 2010-2016, perioden hvor Samherji fikk fotfeste i Namibia. Selskapet er nå blitt den største enkeltmottageren av fiskekvoter i landet, viser Wikileaks til.

Opplysningene, i form av eposter, interne rapporter, regneark, presentasjoner og bilder, viser hvordan selskapet brukte millioner av dollar på utbetalinger til høytstående namibiske tjenestemenn og politikere for å sikre seg tilgang til landets fiskeressurser.

Samherji
  • Selskapet ble opprinnelig etablert i Grindavik på Island allerede i 1972.
  • Kjøpt opp av søskenbarnene Kristjan Vilhelmsson, Thorsteinn Már Baldvinsson og Thorsteinn Vilhelmsson i Akureyri i 1983.
  • Fikk sin første egenbygde tråler, «Baldvin Thorsteinsson» i 1993.
  • Etablerte Framherji på Færøyene i 1994, og fikk sin første sildebåt i 1995.
  • I 2002 kjøpte de seg opp med 45 prosent i Sildarvinnslan, Islands største pelagiske fiskeriforetak.
  • I 2003 kjøpte de aksjer i oppdrettsselskapet Fjord Seafood i Norge. Året etter kjøpte de alle aksjene i Deutsche Fischfang Union i Tyskland.
  • Senere har de kjøpt opp selskaper og andeler i fiskeriselskap i flere andre land, inkludert Norge.
  • På Island er Samherji inne i 16 ulike selskaper, der de eier 100 prosent i syv av selskapene og fem sammen med Sildarvinnsland hf.

Skatteparadis

Det kommer også frem at Samherji skal ha lovet å bygge infrastruktur i landet og skape arbeidsplasser – noe som aldri ble noe av. I stedet brukte Samherji sin internasjonale selskapsstruktur til å overføre inntekter fra fiskeriet ut av landet gjennom selskapsforbindelser på Kypros og skatteparadiset Mauritius.

Wikileaks viser til at det i dokumentene kommer frem at samme metode ble brukt for å overføre midler til en hemmelig konto satt opp av Samherji i Dubai, med formål om å overføre penger til korrupte enheter i Namibia.

Ekssjef i Samherji varslet

Wikileaks viser til at det er Jóhannes Stefánsson, tidligere administrerende direktør for Samherjis virksomhet i Namibia, som har lekket dokumentene. Ifølge Wikileaks har han bestemt seg for å stå frem som varsler og vitne om virksomheten til selskapet. Stefánsson samarbeider, ifølge Wikileaks, med korrupsjonsmyndigheter og politi i Namibia, som har etterforsket saken i nærmere ett år.

– Dette er kriminell virksomhet. Det er organisert kriminalitet. De drar nytte av landets ressurser og tar alle pengene ut av landet for å investere dem andre steder, i Europa eller USA, sier han og innrømmer å ha brutt lovene selv, overfor islandsk tv.

– Jeg brøt loven på vegne av Samherji mens jeg var der. Jeg var mannen til å få kvotene og forbindelsene, etter mine overordnede, legger han til.

Tre trålere

I nesten et tiår har Samherjis namibiske virksomhet involvert tre fabrikkfisketrålere som fisker etter hestmakrell utenfor kysten.

Trålerne er leid fra datterselskaper på Kypros til to av Samherjis fiskeriselskaper i Namibia, Katla, senere omdøpt til Mermaria, og Arcticnam, som er eid av Samherji og grupper av namibiske kvoteholdere.

Samherji har klart å oppnå ettertraktede kvoter på hestmakrell, og dermed sikre seg inntekter på titalls milliarder kroner.

Katla, også kjent som Mermaria, har vært det fremste fiskeriselskapet og nyter uvanlige spesielle vilkår fra det statlige fiskeriselskapet, Fishcor, og benyttet seg av Namibia og Angolas internasjonale avtale.

I løpet av de kommende dagene vil Kveikur publisere en spesiell nettutgave av etterforskningen.

Bestikkelsene fra Samherji
  • Samherjis datterselskap Cape Cod FS skal ha gitt bestikkelser til personer som tilhører det største og mest dominerende politiske partiet i Namibia, SWAPO-partiet.
  • Dette partiet har fått et flertall av stemmene i hvert valg siden Namibia ble et selvstendig land i 1990. SWAPO-partiet er opprinnelig et kommunistisk parti som kjempet for Namibias uavhengighet fra apartheidstaten Sør-Afrika på 1900-tallet. Partiets plassering og status i namibisk politikk kan sammenlignes med ANC i Sør-Afrika; det er den dominerende kraften i namibisk politikk.
  • Et eksempel på omfanget av bestikkelsene som Samherji-selskapet skal ha betalt, er en betaling på 3,5 millioner dollar til selskap som heter Tundavala Investments Limited i Dubai, som eies av James Hatuikulipi.
  • Betalingen ble foretatt fra et selskap som Samherji eier på Kypros, Esja Seafood Limited, et av de viktigste internasjonale holdingselskapene.
  • Esja Seafood har bankkontoer i DNB, og de ble brukt til å foreta betalingene i form av ”konsulentgebyr”. Dette selskapet på Kypros skal også ha betalt bestikkelser til bankkontoer i Namibia, for eksempel til et selskap som eies av svigersønnen til Namibias fiskeriminister, Tamson ”Fitty” Hatukulipi.

Ga grønt lys

I en pressemelding tirsdag, uttalte administrerende direktør i Samherji, Torsteinn Már Baldvinsson, at Stefánsson, «ser ut til å ha vært involvert i tvilsom forretningspraksis og muligens viklet Samherji inn i aktiviteter som kan være ulovlige».

I et intervju med Stundin hevder Stefánsson at han selv var knutepunktet for Samherjis virksomhet i Namibia på tidspunktet han jobbet for selskapet. Ifølge nettstedet fraskriver han seg ikke ansvar for å ha deltatt i Samherjis aktiviteter i Namibia.

Han opplyser til avisen at selskapet skal ha skaffet seg 500.000 tonn hestemakrell i Namibia de siste syv årene.

Stundin skriver at det var Stefánsson som betalte bestikkelsene i bytte mot at Samherji sikret seg fiskekvoter. Han forteller til avisen at han har direkte erfaring og kunnskap omkring bestikkelsesutbetalingene.

Men Stefánsson sier, ifølge Stundin, at det var administrerende direktør (Baldvinsson), som ga grønt lys for bestikkelsene, og at han ikke betalte noen bestikkelser uten å få grønt lys fra ham.

Bred etterforskning

Namibiske myndigheter har søkt hjelp til etterforskningen fra kolleger i Dubai, Mauritius, Kypros, Norge og Island. Årsaken til at Norge er involvert, skyldes at noen av de Kypros-baserte selskapene som tilhører Samherji, brukte DNB for å overføre midler.

Ifølge Wikileaks skal Al-Jazeera og andre medier i løpet av 2–3 uker offentliggjøre flere funn.

Samherji, som eier 40 prosent i det norske fiskeriselskapet Nergård, har virksomhet, foruten i Norge og Namibia, på Island, i Tyskland, Polen, Storbritannia, på Færøyene, i Canada, Frankrike, Spania og Portugal.