Mandag startet de norsk-russiske fiskeriforhandlingene om felles bestander i Barentshavet, som også inkluderer lodda. Tirsdag kom havforskernes kvoteråd.

Norske og russiske forskere mener det er forsvarlig å fiske opptil 62.000 tonn lodde i 2023, melder Havforskningsinstituttet i en pressemelding .

For inneværende år er lodderådet fra forskerne på 70.000 tonn.

Ingen data fra Russland

I en pressemelding viser Havforskningsinstituttet (HI) til at lav vekst hos lodda og manglende toktdekning i russisk del av Barentshavet som årsak til at kvoterådet blir lavere enn i fjor.

I forkant av kvoterådet gikk HI ut og sa at lodderådet for 2023 blir svært usikkert, nettopp på grunn av den manglende dekningen i russisk sone:

«Russerne har hatt tekniske problem med fartøyet sitt i år, og dermed blir det ingen dekning av lodda på russisk side av delelinjen i Barentshavet. Manglende data derfra vil føre til stor usikkerhet i kvoterådet for 2023», skrev HI i en pressemelding tidligere i oktober.

Norsk dekning utgangspunkt for rådet

«2019-årsklassen var i fjor en av de mest tallrike som noensinne ble målt, men vekt og lengde for både denne årsklassen og for 2020-årsklassen, var i år blant de laveste som noen gang er målt», heter det i en melding på HIs nettsider.

– Den norske sonen ble godt dekket og dannet utgangspunkt for rådet. Vi beregnet bestanden i dekningsområdet til om lag 2,2 millioner tonn, sier havforsker Georg Skaret i meldingen.

Denne uken møtes Norge og Russland til digitalt møte i den norsk-russiske fiskerikommisjonen og loddekvoten for neste år vil da endelig bli fastsatt.

Fiskeribladet oppdaterer saken.