For åpen gruppe i torskefisket nord for 62 grader nord er det besluttet at det blir fritt fiske ut året.

Det meldte Fiskeridirektoratets reguleringsseksjon fredag formiddag.

Også for fartøyene i lukket gruppe under 11 meter økes kvotene. Beslutningen gjelder fra mandag 10. oktober.

Øker kvotene

For fartøy med hjemmelslengde under 11 meter økes maksimalkvotetillegget. Kvoteøkningen skjer innenfor gjeldene modell for overregulering. Nye kvoteenheter for fartøy under 11 meter blir følgende:

  • Fartøy med største lengde under 11 meter: 25,5615 (40 prosent overregulering)
  • Fartøy med største lengde mellom 11-12,9 meter: 21,9099 (20 prosent overregulering)
  • Fartøy med største lengde mellom 13-14,9 meter: 20,0841 (10 prosent overregulering)
  • Fartøy med største lengde over 15 meter: Ingen endring
Seniorrådgiver i Fiskeridirektoratets reguleringsseksjon, Guro Gjelsvik, har økt torskekvotene til den minste sjarkflåten. Foto: Einar Lindbæk

Vil få fart i fisket

J-meldinga var fredag formiddag fortsatt ikke klar. Ifølge Guro Gjelsvik i Fiskeridirektoratets reguleringsseksjon vil økningen fra 20 til 40 prosent overregulering for fartøyene i lukket gruppe med 11 meter største lengde, utgjøre 8,5 tonn ekstra å fiske på.

Hun sier at dette ekstra kvantumet ikke kan overføres til neste år.

– Lukket gruppe kan overføre 10 prosent av den garanterte fartøykvota, men dette inngår ikke i beregningsgrunnlaget, sier hun til Fiskeribladet.

Kvoteøkningen kommer etter forespørsel fra Norges Fiskarlag, da de minste i kystfiskeflåten har mye igjen av sine gruppekvoter.

– Hvis vi ser på gjennomsnittlig fisketakt de siste årene, risikere vi at det står kvantum igjen som ikke kan overføres til neste år. Målet er å få opp fisketakta, slik at vi når 90 prosent av gruppekvota, sier Gjeldsvik.

Restkvoter

I den minste kystfiskeflåten står fortsatt en vesentlig andel av torskekvoten i nord ufisket. Dette var restkvotene ved utgangen av sist uke:

  • Lukket gruppe under 11 meter: 7704 tonn
  • Lukket gruppe mellom 11 og 14,9 meter: 5276 tonn
  • Lukket gruppe mellom 15 og 20,9 meter: 6466 tonn
  • Lukket gruppe mellom 21 og 27,9 meter: 182 tonn
  • Åpen gruppe: 6442 tonn

I tillegg står det 2145 tonn igjen på kystfiskeordningen, som er et tillegg åpen gruppe-båter får i det såkalte samiske fiskerettighetsområdet.

Trålflåten har 35.854 tonn torsk igjen å fiske.

Totalt står det 85.804 tonn torsk igjen av en justert norsk totalkvote på 385.256 tonn.

Tom Vegar Kiil, leder i Kystfiskarlaget, skulle helst sett at en del av de gjenstående kvotene kunne flyttes til neste år. Foto: Lena Knutli

Vil flytte kvoter til neste år

Hos Norges Kystfiskarlag ønskes kvoteøkningen velkommen, men styreleder Tom Vegar Kiil hadde gjerne sett at fiskerimyndighetene samtidig tok hensyn til den varslede kvotenedgangen for neste år.

– Vi har bedt om en utvidet mulighet til å flytte overstående torskekvote til neste år. Det kan komme godt med når gruppekvoten for denne delen av flåten kan gå ned med 10.000 tonn, sier Kiil, og ber direktoratet følge nøye med på kvantumsutviklingen når torskekvotene nå økes.

En flytting av kvote fra et høstfiske i år til hovedsesongen neste år vil også være i tråd med ønsket om et forsterket vern av kysttorsken. Problemstillingen har, som tidligere omtalt i Fiskeribladet, vært vurdert både hos Havforskningen, direktoratet og departementet. Foreløpig uten at konklusjoner er trukket.

Direktoratets siste ukestatistikk viser også at den større kystflåten er på etterskudd i forhold til i fjor på ferskfiskordningen, og både fra flåten og landindustrien på deler av kysten i nord er det registrert ønsker om å øke tillatt torskeandel fra 30 til 50 prosent. Kystfiskarlaget gir sin støtte til økning til 50 prosent, både i åpen og lukket gruppe.