Lederen for Statsdumaen, som er underhuset i det russiske parlamentet, Vjatsjeslav Volodin, har bedt utenrikskomiteen i parlamentet om å vurdere delelinjeavtalen mellom Norge og Russland, melder NRK. Komiteen er bedt om å ta stilling til om avtalen skal bli sakt opp eller midlertidig oppheves.

Dette er ikke det norske Utenriksdepartementet enige i. Ifølge dem inneholder ikke avtalen noen klausul om oppsigelse, og skal i prinsippet vare «til evig tid», skriver NRK.

Sektorlinje versus midtlinje

Norge og Sovjet – senere Russland – har mange år ved forhandlingsbordet om hvordan delelinjen skal defineres. Russerne har hevdet det såkalte sektorlinjeprinsippet, der grensen trekkes med linjal fra grensen på land, og videre opp til Nordpolen.

Norge har på sin side ønsket en avtale der alle punkter i delelinjen ligger midt mellom landenes grunnlinje. Det utgjør ifølge NRK en forskjell på 176.000 kvadratkilometer, trolig med oljeforekomster.

Peker på norske sanksjoner

Duma-leder Vjatsjeslav Volodin sier gjennom nyhetsbyrået RIA at «Norge fikk 175 kvadratkilometer av Barentshavet gjennom delelinjeavtalen».

Parlamentsmedlemmet Mikhail Matvejev fra det russiske kommunistpartiet tok opp saken. Det skjedde etter at Russland beskyldte Norge for brudd på Svalbardtraktaten ved å hindre matleveranser til Barentsburg, den russiske bosettingen på Svalbard.