Det er første gang Kransvik Kystfiske er på snøkrabbefiske med den 46,5 meter lange ringnotbåten «Straumberg». Båten kjøpte rederiet i fjor og ble solgt med kvoter.

Skipper og medeier Tor-Gunnar Kransvik forteller at de er vant med å levere levendefangst, men ikke snøkrabbe. Å drive med snøkrabbefiske har vist seg å ikke være «bare-bare», legger han til.

Vi begynte i mars og har vært plaget med is, og det har til tider gitt oss et ineffektivt fiske der teinene frøs inn, sier Kransvik.

Ingen problem med levende levering

Når snøkrabben først var kommet om bord, var saken litt enklere.

– Å føre den i land på denne tiden av årstiden har vært uproblematisk, sier han.

Snøkrabben trives nemlig best ved lave temperaturer, og et kaldt vær har spilt i mannskapets favør.

Grunnen til at rederiet nå satser på levering av levende snøkrabbe er for å ha et ekstra ben å stå på. Foreløpig er de én av få som leverer levende snøkrabbe, og etterspørselen opplever de som grei, forteller Kransvik.

– Den var nok størst da vi begynte, men litt lavere etter hvert, ettersom rundt 10 båter leverte fersk snøkrabbe mot slutten av sesongen, sier han.

Trodde de skulle fangste mer

Flåten har landet 7428 tonn snøkrabbe, litt mer enn den totale snøkrabbekvoten på 6725 tonn. Hos Norges Råfisklag har de hittil registrert 547 tonn levende snøkrabbe, mot fjorårets 80 tonn. Også prisen har steget. I fjor var snittprisen for A-kvalitet på 69,87 kroner. I år ligger snittprisen på 98,59 kroner.

«Straumberg» ankommer Svolvær. Foto: Frank Einar Iversen

– Vi har levert rundt 24 tonn levende snøkrabbe. Vi trodde det skulle bli betydelig mer, men havari og is skapte utfordringer for oss. Det har ikke vært en økonomisk suksess. Alt skal læres og det har vært en bratt læringskurve. Vi satser på at det skal bli en mer effektiv fangst neste år, sier Kransvik.

Mandag 6. juni var siste sjanse for snøkrabbefiskerne å hente opp teinene sine, da Fiskeridirektoratet i slutten av mai varslet stopp i fangsten. Siden hele kvoten og vel så det nå er tatt, vil det ikke bli anledning til å fiske snøkrabbe senere i år når krabben har fått skiftet skall og fredningsperioden er over.

– Har foreløpig ikke mottakskapasitet

Innen 15. september har også Fiskeridirektoratet fått i oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet å legge frem en helhetlig vurdering av fremtidig fangst av snøkrabbe. Direktoratet skal legge særlig vekt på regulering av deltakelse, og en ny vurdering kan innebære forslag om et lukket snøkrabbefiske.

– Jeg forstår veldig godt at man må se på fangst av snøkrabbe, og på en eller annen måte bør det reguleres, men det er vanskelig å si akkurat hvordan dette skal gjøres, mener Kransvik.

Men en ting er klart, legger han til:

– Skal man ha storstilt levende fangst, så har vi foreløpig ikke mottakskapasitet til det.

– Rimelig fornøyd

Hos Seagourmet i Båtsfjord er det høyt tempo. Som én av få fabrikker tar de imot levende levering av snøkrabbe. Bjørn Brudvik, daglig leder i Seagourmet, forteller at de har tatt imot levende snøkrabbe siden oppstart i 2015.

Hittil i år har de kjøpt 500 tonn levende snøkrabbe, og de venter fremdeles et par båter inn for levering av den siste fangsten.

– Dette er desidert det meste vi har tatt imot. Vi er rimelig fornøyd med inneværende sesong, sier han.

Spesielt mai var en god måned. Brudvik forklarer at det trolig er flere båter i aktivitet som har vært utslagsgivende.

Øker kapasiteten på mottaket

Selv om det har vært god tilgjengelighet på snøkrabben, har det vært noe usikkerhet rundt eksport av snøkrabbe.

– Det har vært litt opp og ned på etterspørselen. Det skyldes nok trolig dyre transportpriser, og flyutfordringer for å få fraktet krabben østover. Markedet har vært uforutsigbart, forklarer han.

Bjørn Brudvik, daglig leder i Seagourmet i Båtsfjord. Foto: Privat

Brudvik ønsker seg mer levering av levende snøkrabbe i fremtiden. Derfor er de nå i gang med å videreutvikle fabrikken til neste sesong, med mål om å øke kapasiteten på mottaket.

Det er spesielt tre ting som skal til for å ta imot levende snøkrabbe, påpeker han.

– Det er viktig at man holder den rette temperaturen, at vannmengdene er tilstrekkelig og at volumet for oppbevaring av snøkrabbe i kar er god, forklarer han.

Han tror man på lik linje med levering av levende kongekrabbe, kan satse på levering av levende snøkrabbe.

– Man må bare finne ut hvordan man skal håndtere det, sier han.

«Straumberg» fotografert på årets snøkrabbefiske. Foto: Privat