Norsk Villfisk, som er et samarbeidsorgan for salgslagene har nå sendt sitt høringssvar til Nærings- og fiskeridepartementet når det gjelder Bearbeidingsutvalgets rapport; «Grønn verdiskaping og økt bearbeiding i sjømatindustrien.»

Frist 1. juni

Det såkalte «Bearbeidingsutvalget», ledet av Kathrine Tveiterås, overleverte 8. mars sin rapport til fiskeriministeren. I tillegg til å se på muligheter for grønn omstilling i sjømatindustrien, fikk de i oppgave å se på hvilke grep som kan tas for at mer av den norske fisken skal bearbeides og skape flere helårige arbeidsplasser her hjemme.

Utvalget har levert en liste med 32 ulike forslag til tiltak, som de siste månedene har vært ute på høring i næringa.

Frist for å komme med høringsinnspill er 1. juni. Fiskeribladet omtalte Sjømat Norges innspill denne uken, som etterlyser at industrien blir viet oppmerksomhet i fiskeripolitikken.

– Ikke grunnlag for

Norsk Villfisk peker i sitt innspill på at utvalget synes å mene at andelen av villfisk som bearbeides ville være høyere dersom det vertikale skillet mellom sjø og land gjennom deltakerloven og fiskesalgslagsloven hadde vært fjernet. Der er ikke Norsk Villfisk enig:

«Denne konklusjonen er det ikke grunnlag for. I laksenæringen, som står fritt til å organisere verdikjeden slik de ønsker, var bearbeidingsgraden på 22 prosent i 2020, altså vesentlig lavere enn i villfisksektoren. Hovedutfordringene med å øke graden av bearbeiding i Norge er et høyt kostnadsnivå og handelsbarrierer for produktene», heter det i innspillet.

– Skyldes ikke omsetningssystemet

Samarbeidsorganet påpeker at nyetablering og kapasitetsøkning i landindustrien vil måtte medføre økt konkurranse, og dermed reduserte marginer - men at dette ikke kan forklares med hvordan omsetningssystemet er innrettet:

«Dette skyldes ikke omsetningssystemet, og kan ikke bøtes på ved å flytte lønnsomhet fra sjø til land. Vi oppfatter at utvalget i liten grad tar denne forklaringen innover seg, og i stedet leter etter andre forklaringer på svak lønnsomhet, og da særlig i rammebetingelsene knyttet til flåten og førstehåndsomsetningen», viser Norsk Villfisk til.

– Konkurransevridende

Norsk Villfisk konsentrerer seg i hovedsak om å kommentere de tiltak som berører salgslagenes virksomhet.

Av høringsinnspillet går det også frem at salgslagene er uenig i utvalgets forslag om en prøveordning med utviklingskvoter:

«Forslaget vil innebære at det åpne markedet fratas kvantum gjennom en ny særordning som gir enkeltaktører på land konkurransefordeler. Forslaget er derfor konkurransevridende, og i strid med et overordnet ønske om at mest mulig råstoff skal omsettes i et åpent marked, på like vilkår».

Innspillet til Norsk Villfisk finner du her: