Norges Sildesalgslag har gått gjennom sine fangstdata for de siste ti årene på nvg-silda, og konkluderer med at silda kommer senere til Mørekysten - og at den ikke blir værende der lenge.

- Hvis vi ser 10 år tilbake - i 2012. så hadde vi hovedelen av sildefiske på Mørekysten 1-10 februar , sier salgsleder Kenneth Garvik på Sildelagets nettsider.

- Nå i 2022 så er den yngre silda ennå sør av Tromsøflaket, 70 mil nord om Andenes mens den større silda blir tatt ute i Norskehavet 100 mil vest om Verøy, og det ser ikke ut som den har hastverk med å trekke sørover sier Garvik.

Tabellen nedenfor viser datoene for når Sildesalgslaget fikk innmeldt første fangstene av NVG-sild på Mørefeltene de siste 10 årene.

I tillegg til at den kommer senere, så viser Sildesalgslagets statistikk at andelen av fisket på Mørefeltene er lavere når en ser på vintersesongen under ett.

I 2012 ble den første sildefangsten meldt inn fra Mørefeltet 27. januar, i fjor var datoen 22. februar for den første fangsten, altså fire uker senere.

I fjor varte hele fisket bare et par dager før silda var gyteklar, og borte fra både Buagrunnen og områdene rundt, forteller Garvik på Sildelagets nettsider.

Årets NVG-sildekvote er på 455.000 tonn. Så langt er det fisket 88.000 tonn.