Automatiseringen vil ikke medføre endringer av betydning for fiskerne, heter det i en pressemelding fra Kystvakten og avdelingsleder for kontroll og etterforskning, Erling H. Øksenvåg.

Nitti prosent av alle aktørene vil kunne fortsette å rapportere på samme måte som i dag. Mange rapporterer allerede helautomatisk, og vil ikke merke noen forskjell, mener Øksnevåg.
Denne automatiseringen, og nedbemanningen ved Kystvaktsentralen, har vært omdiskutert en god stund. Fra fiskarorganisasjonshold har det vært stilt spørsmål ved om fiskeflåten er klar til å takle denne overgangen.

Vil være bemannet

I en kommentar skriver Øksenvåg:

«Kystvakten er kjent med at enkelte næringsaktører har uttrykt bekymring rundt framtidig bemanning av Kystvaktsentralen. Kystvakten har lagt en god plan for overgangen og vil følge nøye med i overgangsfasen for å sikre at den nye ordningen fungerer som tiltenkt. Kystvakten føler seg trygg på at en helautomatisk rapportering vil foregå uten større utfordringer, men at enkelte kan ha behov for oppfølging i en overgangsperiode. Kystvaktsentralen vil derfor være bemannet gjennom hele 2022 for å håndtere uregelmessigheter i overgangsfasen. Kystvakten mener at den store økningen i antall rapporteringer fremover vil kreve nye måter å håndtere informasjonsflyten på, og at en digitalisering av Kystvaktsentralen og tjenesten er nødvendig».

Ikke oppdatert

I pressemeldingen skriver Kystvakten videre at det de siste årene har vært en markant økning i antall innmeldinger av redskap, noe som vil fortsette.
«Selv med økt bemanning i sesongfiskeriene har det frem til i dag, ikke vært mulig å fortløpende registrere fiskeredskaper i datasystemet på en måte som gjør at oversikten er oppdatert til enhver tid. Et etterslep på registrering av fiskeredskaper på opptil flere timer er vanlig i de travleste periodene».

Tre muligheter

«Denne utviklingen tvinger Kystvakten til å tenke nytt og utnytte allerede velfungerende digitale løsninger for å ivareta oppgavene. Teknologien har i flere år ligget til rette for en automatisk innmelding av fiskeredskaper. Innføringen av automatisering vil samtidig frigi ressurser i Kystvakten til bedre å kunne avdekke brudd på blant annet rapporteringsreglene, og styrke arbeidet innen risikovurdering og analyse», skriver Øksenvåg.

Ut fra Kystvaktens melding vil det dermed fra nyttår være tre måter å melde inn redskap på:

1. Gjennom Fiskinfo på BarentsWatch sine nettsider på pc eller nettbrett.

2. Fiskinfo-appen på mobil eller nettbrett.

3. Kartmaskin hvor programvare er oppdatert til å sende elektronisk melding i stedet for epost til Kystvakten.

«Pålegget om automatisk rapportering vil være beskrevet i endring av utøvelsesforskriften med virkning fra 1. januar 2022. Det vil der også ligge et krav om ukentlig oppdatering av redskap som settes i samme posisjon samt en adgang til å slette redskap som ikke blir oppdatert», heter det i pressemeldingen fra Kystvakten.