Fiskeridirektøren har besluttet å øke tillatt torskefangst innenfor ferskfiskordningen til inntil 50 prosent for kystgruppen. Det slår Fiskeridirektoratet fast i en fiskerimelding mandag kveld.

Vedtaket gjelder på ukesbasis for fartøy i åpen og lukket gruppe, og har virkning fra og med mandag.

Åpen gruppe i kystfiskeflåten er allerede innvilget fritt torskefiske.

Samtidig har kravene om refordeling av torsk i kystfiskeflåten meldt seg for fullt den siste tiden. Det inkluderte også oppjustering av torskeandelen i ferskfiskordningen.

– Vi kan ikke risikere at det blir stående torskekvoter ufisket når året er omme. Det betyr store inntekter tapt helt unødvendig, sa skipper og reder Jostein Fredriksen til Fiskeribladet mandag ettermiddag.

Norges Fiskarlag sendte i forrige uke et krav til Fiskeridirektoratet om «en betydelige kvoteøkning» til lukket gruppe under 11 meter.

Ferskfiskordninga
  • Ble innført i 2013, og går ut på at fartøy som leverer fersk torsk utenfor hovedsesongen får fiske mer torsk enn de har kvote til. Derfor er det satt av en særskilt del av kystflåtens torskekvote til denne ordningen.
  • I tillegg er det en målsetning å stimulere den minste flåten til å fiske mer av sine tildelte sei- og hysekvoter, samtidig som de leverer fersk torsk også om sommeren og høsten.
  • Ordningen er forbeholdt fartøy som leverer fersk fisk. Et fartøy som kun har landet torsk i løpet av uken, kan bokføre fangsten delvis på egen kvote, og delvis på et variabelt kvotetillegg på ferskfiskordningen.
  • I 2022 starter ferskfiskordninga opp med en tillatt torskeandel på 30 prosent på ukebasis fra og med 27. juni.

(Kilde: Fiskeridirektoratet)