Fiskeridirektoratet har nå vedtatt en handlingsplan for å følge opp kontrollutvalgets anbefalinger med mål om å styrke fiskerikontrollen.

Det var 29. november 2020 at fiskerikontrollutvalget, som var ledet av Magnar Pederse, presenterte sin innstilling. Utvalget pekte blant annet på at på at det som skaper størst risiko for ulovlig høsting og omsetning av fisk er mangel på verifiserbar dokumentasjon gjennom verdikjeden.

Utvalget anbefalte strengere krav til veiesystemer ved landing av fisk og kontrollpunkter før og etter landing av fangst - dette for å redusere feilregistrering på seddel.

En rekke tiltak

Fiskeridirektoratets handlingsplan peker på en rekke tiltak innenfor tre hovedinnsatsområder; digitalisering og dokumentasjon, mer effektiv fiskerikontroll og effektivt reaksjonsapparat ved lovbrudd.

Per Sandberg, fiskeridirektør Foto: Nils Torsvik

Direktoratet opplyser på sine nettsider at de gjennom denne planen følger opp fiskerikontrollutvalgets anbefalinger trinn for trinn.

– Tiltakene vi nå foreslår vil være en virkelig milepæl i utviklingen av fiskerikontrollen og vil ta fiskeriforvaltningen og næringen store steg i riktig retning, sier fiskeridirektør Per Sandberg.

De konkrete kravene som nå foreslås innført er:

  • Mottaker skal ha et automatisk veiesystem bestående av en eller flere vekter og andre komponenter som er nødvendige for å sikre at all fisk som mottas veies.
  • Veiesystemet skal ha funksjoner som sikrer at alle veiedata og data om hendelser som kan virke inn på veieresultat overføres elektronisk til Fiskeridirektoratet, lagres elektronisk hos mottaker i minst 5 år, og er tilgjengelige for Fiskeridirektoratet og kan hentes frem ved kontroll på mottaksstedet.
  • Veiesystemet skal ha en integrert funksjon for å kunne melde inn, rette opp og sende inn ny versjon ved feil og mangler i overførte data (feilhåndteringssystem).
  • Veiesystemet skal kommunisere med og utveksle elektroniske data med seddelsystemet og andre system som skal bruke veieresultatet.
  • Overføringen av data til Fiskeridirektoratet skal skje via en elektronisk løsning.
  • Heimfarfisk: Fiskeridirektoratet foreslår også at det iverksettes prosesser for å rydde i praksis rundt bruk av såkalt heimfarfisk eller kokfisk for å sikre at all fisk som fiskes i ervervssammenheng faktisk føres i ressursregnskapet og kvoteavregnes.