Nylig ble han som 101-åring hedret for sin innsats i krigen med en minneplate på sitt hjemsted. På minneplaten står Jakob Strandheim oppført sammen med åtte sambygdinger, som dro til Shetland i 1941 for å stride mot de tyske okkupantene av Norge. Nær tre uker etter avdukingen tok også hans liv slutt.

Jakob Strandheim var nestkommanderende på ubåtjageren KNM «Hitra» og førte den 40 ganger på oppdrag over Nordsjøen. Foto: Illustrasjon laget i forbindelse med avduking av minneplaten

Jakob Strandheim, ble født og vokste opp på Torsvik i Øygarden, utenfor Bergen, i 1920. Faren og onklene eide to brønnbåter som de brukte til å bringe levende fisk fra kystsamfunnene i Hordaland og Sogn og Fjordane til Bergen. Små skøyter som tyskerne ikke viet så stor oppmerksomhet, men som senere i krigen skulle spille en avgjørende rolle for kommunikasjonen mellom Norge og Storbritannia.

Shetlandsgjengen
  • Shetlandsgjengen var en hemmelig norsk avdeling under krigen.
  • Brorparten av tiden var den under kommando av den hemmelige britiske spesialstyrkeavdelingen Special Operations Executive (SOE).
  • Hovedoppdragene var transport av agenter, forsyninger og ammunisjon til det okkuperte Norge.
  • Ryggraden i Shetlandsgjengen kom fra de tre vestlandsfylkene Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.
  • De var ordinære fiskere som reiste over havet for å gjøre en innsats. De fleste av dem hadde ingen stor militær erfaring fra før, men bygde egenhendig opp et solid nettverk langs kysten.
Kilde: «Shetlandsgjengen. Heltene i Nordsjøen» av Asgeir Ueland

Lørdag 4. oktober 1941 var det bryggedans i nabobygda. Jakob, broren Mons og sju andre sambygdinger stjal denne kvelden en av familiens to brønnbåter og satte kursen vestover. 21 år gammel var han nesteldst i flokken, og med kystskipperbevis tok han styringen. Under et døgn senere nådde de sydspissen av Shetland.

Forsvaret stilte med mannskap og KNM Hitra til avdukingen av minneplatene av Jakob Strandheim og hans sambygdinger. Foto: Nils Torsvik

Jakob var den eneste av de ni fra Torsvik som fikk tjeneste i Shetlandsgjengen. Resten tjenestegjorde stort sett som mannskap i den norske handelsflåten. Kystskipperbeviset og lokalkunnskapen om Vestlandskysten ble avgjørende for Jakobs tjeneste. Shetlandsgjengen var en norsk marineavdeling som seilte i hemmelige oppdrag mellom Norge og Shetland. I nesten tre år var det eneste bindeleddet mellom Storbritannia og Norge via Shetland. Av 150 mann som tjenestegjorde i avdelingen overlevde kun halvparten krigen.

Jakob Strandheim ble 101 år gammel, og var den aller siste igjen fra Shetlandsgjengen. Her fotografert i desember 2017 da Fiskeribladet intervjuet ham. Foto: Kjersti Kvile (arkiv)

Jakob var den siste av disse, og har satt dype spor. Med hans bortgang er en æra i norsk krigshistorien over, selv om minnene består. Jakob gjennomførte til sammen 56 turer over Nordsjøen, uten å bli oppdaget. 40 av dem med KNM «Hitra», som var en av tre raske ubåtjagere som shetlandsgjengen fikk tatt i bruk i 1943. Resten med skøytene «Aksel» og «Andholmen». Av disse kom «Aksel» bort på en tur Jakob skulle være med på, men der han ble syk og måtte stå over. Rester etter «Aksel» ble aldri funnet.

Etter krigen ble Jakob Strandheim reder og skipsmegler. Han bodde det meste av sitt voksne liv på Nordås i Bergen. Han bodde hjemme til få måneder før sin død, fredag 15. oktober. Han etterlater seg tre barn med ektefeller, syv barnebarn og ti oldebarn.

Fiskeribladet gjør oppmerksom på at artikkelen er skrevet av Nils Torsvik, som er nevø av Jakob Strandheim.