Som Fiskeribladet omtalte nylig, gjenstår det store mengder torsk av årets kvote både i trålflåten og i kystflåten. Per uke 37 var restkvoten på torsk på totalt nær 137.000 tonn.

Landsstyret i Norges Fiskarlag vurderer det som tilnærmet urealistisk for den norske flåten å klare å fiske unna et så stort kvantum innen årets slutt.

Landstyret viser i et vedtak at det derfor hersker usikkerhet i næringen om gjeldende fleksgrense på 10 prosent mellom kvoteår, er tilstrekkelig. Fiskarlaget gjentar et tidligere krav om at det for 2021 må åpnes for at det kan overføres inntil 20% av ufisket norsk 2021-kvote til 2022.

Må avklares med russerne

«Dette spørsmålet må tas opp og avklares med Russland i kommende kommisjonsmøte i oktober d.å. Et slikt grep vil ifølge Havforskningsinstituttet ikke ha negative ressursbiologiske effekter på bestanden. Fiskarlaget viser til at det enkelte fartøy i lukket kystflåte og i havfiskeflåten kan overføre inntil 10% av sin fartøykvote i 2021 til 2022. Videre ble det foretatt en kvoteøkning for fartøy i lukket gruppe under 11 meter og åpen gruppe, samt et økt tillegg i kystfiskeordningen med virkning fra 6. mai d.å», heter det i vedtaket fra landsstyret som onsdag 22. september hadde møte.

Vil skyve på hysa også

Landsstyret ønsker også å overføre mer hyse til neste år, enn det dagens kvotefleksordning åpner for.

I et vedtak påpekes det at det gjenstår 47.000 tonn hyse - og at tradisjonelt blir om lag halvparten av dette kvantumet fisket fra nå og ut året. Som for torsk, ber Landsstyret om at 20 prosent av den ufiskede hysekvoten for 2021, overføres til neste år - og at dette også avklares med russerne i det kommende kommisjonsmøtet.