I pressemeldingen opplyser selskapet hva Akvaplan-niva skal gjøre for å kartlegge og undersøke påvirkningen av klorlekkasjen ved deres slakteri Simanes i Alta som skjedde tidligere denne uken.

96.000 laks i fire ventemerder døde da 15.000 liter klor havnet i sjøen.

– Ifølge en foreløpig vurdering av miljøkonsekvensene er lekkasjen lokal, og har ikke spredt seg utenfor Kåfjorden. Restitusjon og rekolonisering ventes å gå raskt, står det i pressemeldingen.

Den endelige rapporten er ifølge Grieg Seafood ventet ferdig i løpet av 1-2 uker, men Akvaplan-niva har i den anledning klargjort en foreløpig vurdering. I den fremkommer det at utslippet har:

  • Medført lokalt dødelighet hos villfisk og fastsittende organismer i strandsone og på grunt vann.
  • Ikke medført spredning til områder utenfor Kåfjorden.
  • Utslippet er per fredag fortynnet og nedbrutt til uskadelige konsentrasjoner.

Hos Griegs slakteri anvendes klor for å desinfisere vannet etter at det er brukt i slakteprosessene. Klortankene er ifølge Grieg Seafood utstyrt utstyrt med et nytt system som følger teknisk standard og som skal gi god sikkerhet mot lekkasje.

– Blant annet overføres klor fra en større hovedtank til en mindre dagtank, som et tiltak for å sikre mot et større utslipp av klor. Det er i forbindelse med denne overførselen at lekkasjen dessverre har oppstått, skriver selskapet.

Grieg Seafood opplyser om at detaljer fra hendelsen undersøkes fortsatt nærmere av myndighetene.

– Grieg Seafood Finnmark avventer avslutning av deres undersøkelser før ytterligere informasjon om hendelsesforløpet gis ut. Selskapet samarbeider tett med myndighetene i saken, skriver selskapet.

Slakteriet i drift igjen

I anledning hendelsen er det satt inn flere strakstiltak for å unngå at en slik lekkasje kan skje igjen.

– Tiltakene er ekstra lag av sikkerhetsbarrierer, alarmer og tilleggsrutiner. Anlegget er trygt å ta i bruk igjen.

Ifølge selskapet er oppryddingen i ventemerdene på slakteriet er ferdig, og all fisken er tatt hånd om.

– Etter klarsignal fra myndighetene, gjenoppstarter slakteriet drift i dag.

I pressemeldingen omtaler Vidar Aamo Nikolaisen, regiondirektør i Grieg Seafood Finnmark, hendelsen som svært alvorlig

–Slik det ser ut nå er det først og fremst en fiskevelferdstragedie. I den tre år lange tiden hver laks er under vårt ansvar jobber vi hele tiden med å sikre best mulig fiskehelse og velferd. Det gjør vondt å tenke på hva fisken vår i ventemerdene har gått gjennom som følge av lekkasjen, uttaler han.

– Skal ikke skje

Han omtaler også miljøpåvirkningen i Kåfjorden som alvorlig.

– Den ser heldigvis ut til å være lokal og avgrenset til fjordområdet rundt slakteriet, men vi skal vente på endelig rapport før vi konkluderer helt. En slik lekkasje skal ikke skje. Vi skal til bunns i denne saken og vi skal ta lærdom av hendelsen på alle nivåer i organisasjonen, fortsetter Aamo Nikolaisen.

Nikolaisen legger til at de forstår folks bekymringer etter utslippet:

– Dette er en nasjonal laksefjord, og det hviler et stort ansvar på oss som får bruke den. Vi jobber enormt mye for å sikre sameksistens mellom oppdrettslaksen vår og villaks. Vi har generelt lave lusenivåer, og vi har redusert rømmingshendelser betydelig de siste årene. Det skulle også bare mangle. I denne saken har vi sviktet, og det er jeg veldig lei meg for. Vi skal jobbe for å bygge opp igjen tilliten vi har mistet, sier Nikolaisen.