Fisker Leif Ulriksen (71) fra Reipå i Nordland fikk inndratt sild for 433.000 kroner med begrunnelse at den var ulovlig overdratt til annet fartøy. Snart seks år senere har Ulriksen vunnet fram i saken, vedtaket om inndragning er ikke lenger gyldig og fiskeren ble i Lagmannsretten også tilkjent dekning av alle sine sakskostnader på om lag 517.000 kroner for behandlingen i to rettsinstanser.

Lettet

Ulriksen er glad for at saken nå ser ut til å komme til en ende, etter snart seks år.

- Jeg håper og tror at saken ikke blir anket videre. Jeg tror ikke Høyesterett vil se på denne saken som så prinsipielt viktig at det blir aktuelt. Men jeg vet det jo ikke, sier Ulriksen til Fiskeribladet. Han forteller at det har vært en lang og slitsom prosess, og han er glad for at han har hatt Fiskarlaget og advokat Ståle Hellesø til å føre saken hans.

- Man har lært mye om det juridiske språket. Det er et ganske annet enn det vi snakker om bord i sjarken. Jeg forstår godt at mange ikke orker den kampen det er å skulle kjempe mot direktoratet, sier Ulriksen.

- Ble ikke hørt

Ankebehandlingen gikk i Hålogaland lagmannsrett og dommen kom denne uken, skriver Fiskarlaget på sine hjemmesider.

– Jeg har tenkt på saken ofte. Det verste har vært at Fiskeridirektoratet ikke virket å bry seg om hva jeg forklarte. De ville ikke lytte til hva jeg fortalte. Det er en stor lettelse at lagmannsretten har forstått meg. Det betyr mye, sier han i meldingen til Fiskarlaget.

– Arrogant og urettferdig

Saken gjaldt en tvist om et vedtak Fiskeridirektoratet gjorde i september 2017.

– Jeg må ta beslutninger som høvedsmann hele tiden på havet. Da oppleves det både som arrogant og urettferdig at direktoratet bare bestemmer at jeg har gjort feil, sier Ulriksen til Fiskarlaget.

Han mener direktoratet ikke ville høre på hans forklaring.

– Ved inndragning slipper de å bevise noe om sin tolkning av regelverket overfor meg. Da blir det bukk og havresekk når direktoratet selv er ankeinstans. Det var derfor helt nødvendig å be om juridisk bistand fra organisasjonen og ta saken til retten som en sivilsak, sier fiskeren.

Leif Ulriksen har arbeidet som fisker i mer enn 50 år og eier fiskefartøyet «Lars Gøran». Den er rigget for fiske med landnot og låssetting av blant annet sild.

Leif Ulriksen fra Meløy fisker med båten «Lars Göran». Foto: Willy Hauge (arkiv)

Ba om bistand

Slik beskriver Ulriksen og Fiskarlaget det som var starten på saken:

29. november 2015 var «Lars Gøran» i aktivt fiske og en fangst sild ble satt i lås og fortøyd. Fangsten ble meldt inn til Sildesalgslaget.

Etter låssettingen, og i påvente av at hentebåten «Æge» skulle komme fra Tromsø til Skogsfjorden, opplevde Leif Ulriksen at silda ble vanskelig å håndtere. Ulriksen skaffet først ekstra låser/merker til notposen.

Han ba deretter skipperen på fartøyet «Eivind Olai» om hjelp til å slepe og tørke låset. «Edvin Olai», med mannskap fra «Lars Gøran», bisto med å slepe posen fram til hentebåten Æge, og med hjelp fra mindre lettbåter ble notposen fortøyd til hentebåten.

Forhåndsvarsel året etter

Deretter startet tørkingen og fangsten ble ført om bord på «Æge». Ulriksen gikk deretter om bord på «Æge» og signerte sluttseddel. Det ble levert 61.400 kilo sild fra «Lars Gøran» til hentebåten «Æge».

Fiskeridirektoratets inspektør ga 12. april 2016 forhåndsvarsel om administrativ inndragning av verdien av den aktuelle sluttseddelen, hvor det ble lagt til grunn at «fangsten Edvind Olai tørket og leverte for Lars Gøran også innebærer en ulovlig overføring av fangst mellom to fartøy».

Advokat Ståle Hellesø i Norges Fiskarlag førte saken i både tingrett og lagmannsrett. Foto: Einar Lindbæk

- Fremstår uforsvarlig

Hålogaland lagmannsrett slår fast i dommen at: «Det har ikke skjedd noen «overføring» av fangst i strid med reguleringsforskriften § 24, verken dens første ledd andre punktum eller fjerde ledd». Dermed er ikke vilkårene for inndragning av fangstverdien til stede, og retten skriver «vedtaket er av den grunn ugyldig og må oppheves».

Retten mener også at det fremstår som uforsvarlig dersom reglene skal være slik at det må være en reell nødsituasjon, før skipper kan be om bistand.

Fornøyd Fiskarlag

– Denne dommen er viktig på flere punkt. Den viser at Staten kan ta feil og ikke minst at vi som representanter for fiskerne er på rett spor i spørsmålet om at inndragning av fangst er straff, sier Fiskarlagets advokat, Ståle Hellesø, i meldingen.

Han førte saken i både tingretten og lagmannsretten.

Han sier organisasjonen i en årrekke har ført en kamp for deres syn om at inndragning av fangstverdi på objektivt grunnlag innenfor kvoten og uten fratrekk for kostnader, er å regne som en straff. Det er dermed i strid med Norge sin forpliktelse ovenfor Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK), mener Hellesø.

Kan ankes

Om dommen blir rettskraftig, vil Leif Ulriksen få utbetalt den inndratte fangstverdien på 433.238 kroner.

Han ble i Lagmannsretten også tilkjent dekning av alle sine sakskostnader som innebærer en sum på godt og vel 517.000 kroner for behandlingen i to rettsinstanser.

Dommen er foreløpig ikke rettskraftig, og Staten kan innen en måned fra domsavsigelse anke til Høyesterett.

Skal gå gjennom dommen

Advokat Knut Klever Næss ved Regjeringsadvokaten kommer med følgende kommentar til saken i en epost:

«Det er riktig at vi har fått dom fra Hålogaland lagmannsrett. Vi merker oss at lagmannsretten vurderer både bevisene og jussen helt annerledes enn Salten tingrett, som ga staten fullt medhold. Nærings- og fiskeridepartementet og Fiskeridirektoratet vil nå gå gjennom dommen og vurdere om den skal ankes til Høyesterett.»