– Vi ønsker flere yngre fiskere inn sjømatnæringen. Derfor øker vi nå lærlingekvoten på torsk, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen i en pressemelding.

Det var i 2015 at ordningen med lærlingekvoter ble innført for å styrke rekrutteringen til fiskerinæringen. Gjennom ordningen får Ordningen gjør at lærlingen får med seg en kvote verdt rundt 30.000 kroner til båten han eller hun har lærlingplass på.

Med bakgrunn i prisutviklingen på torsk over de seinere år ble torskekvotene redusert for lærlingene i 2021. I år er situasjonen en annen - prisen har flat, samtidig som kvoten er høyere.

Ministeren mener derfor det er rom for å la læringene fiske mer torsk og øker kvoten fra 1,6 tonn til 2,1 tonn per lærling.

Lærlingkvote på torsk
  • Fylkeskommunen kan etter søknad tildele lærlingekvoter til fartøy som tar om bord lærlinger som har godkjent lærlingkontrakt i faget fiske og fangst.
  • Det kan tildeles én kvote av ett bestemt fiskeslag per kalenderår for hver lærling innenfor lærlingkontraktens utløpstid. Det kan ikke tildeles mer enn til sammen to kvoter for den enkelte lærling. Det kan likevel tildeles totalt inntil fire kvoter dersom læretiden er fire år.
  • Det er et vilkår for bruk av kvoten at lærlingen er om bord under fisket. Fartøyet må oppfylle vanlige vilkår for å delta i vedkommende fiskeri.
Kilde: NFD