Nærings- og fiskeridepartementet innfører flere tiltak som skal bidra til at de minste fiskefartøyene kan utnytte sine kvoteandeler i 2021. Torskekvotene for de minste fartøyene blir nå endret noe, varsler departementet torsdag.

Det er vinterens krevende skreisesong som gjør at departementet vil legge til rette for den minste flåten. Innsiget har vært lenger nord enn i vanlig. Dårlig vær har påvirket tilgjengeligheten. I kombinasjon med korona og økte kvoter, har dette skapt utfordringer.

Øker maksimaltillegget i åpen gruppe

– På bakgrunn av høringen om tiltak for den minste flåten, endrer vi kvotereguleringen for de minste fartøyene noe, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen i en pressemelding.

Dette gjør departementet for å bidra til at den minste flåten får anledning til å fiske sine gruppekvoter.

– Jeg vil også invitere Norges Råfisklag til et nytt møte om situasjonen for den minste flåten. Vi har også bedt Fiskeridirektoratet om å gjennomføre en høring om fordelingen av kvotene som gjenstår etter de internasjonale forhandlingene, sier Ingebrigtsen.

Dette er endringene:

  • Maksimalkvotetillegget i åpen gruppe øker med 3 tonn.
  • Det innføres maksimalkvotetillegg på 2,5 tonn per fartøy som deltar i kystfiskeordningen.
  • Økt overregulering på opptil 12 prosent i lukket gruppe under 11 meters hjemmelslengde. Departementet vil vurdere å øke denne til 20 prosent på sikt, «i lys av fremtidig avvikling av fiske og vedtak om refordeling av ubenyttet tredjelandskvote».

Kan overføres

Jørgen Blix Nicolaysen i Fiskeridirektoratet sier til Fiskeribladet at endringene gjelder fra torsdag. Han viser til en fersk J-melding med mer informasjon.

– De som lurer på hva de får ekstra, kan finne det der, sier Nicolaysen.

Den nye forskriften viser for eksempel at for et fartøy med hjemmelslengde mellom 10 og 11 meter, samt kvote under 11 meter, vil kvoteøkningen være på i overkant av to tonn.

– Dersom de minste i lukket gruppe ikke ser det likt å gå havet igjen, kan de overføre dette ekstra kvantumet til neste år?

– Dersom de oppfyller den generelle adgangen til å overføre ufisket kvantum på fartøynivå, så kan de det. Overreguleringen er på fartøykvoten, og beregningen for overføring gjøres ut fra fartøykvoten du har per 31.12.2021.

Grensen for kvoteoverføring er 10 prosent av farøyets ordninære kvote, men departementet har tidligere i år åpnet for at dette kan bli økt for den minste flåten under 11 meter.

Ubenyttede tredjelandskvoter

Det gjenstår rundt 17.000 tonn torsk etter de internasjonale forhandlingene. Nærings- og fiskeridepartementet har bedt Fiskeridirektoratet om å gjennomføre en høring om refordelingen av disse.