Den første runden med utviklings-konsesjoner i oppdrettsnæringen er i ferd å bli sluttført, og det er spesielt de som har tenkt stort og annerledes som har fått gehør for sine planer. Hittil er det kun 11 prosjekter som har fått løyve, og når runden nå snart avsluttes bør regjeringen komme med nye utviklingskonsesjoner. Men denne gangen må listen legges lavere, slik at de mindre og kystnære bedriftene også får mulighet.

Utvinningstillatelsene, eller konsesjonene på folkemunne, har fått oppdrettsnæringen til å tenke annerledes og gigantisk. Det er også hovedsakelig de store selskapene, med muskler og kapital, som har fått gjennomslag for sine planer. 

Dette er prosjekter som Egget til Mowi (Marine Harvest), Havmerden til Salmar og Havfarmen til Nordlaks. Av 104 søknader har altså under ti prosent foreløpig fått tilslag. Foruten de 11 klarerte er det syv prosjekter som er vurdert innenfor ordningen, og som kan komme til å få ja. Av dem som vurderes innenfor ordningen er det noen flere mindre selskaper som ligger an til å få ja.

Dette viser med klar tydelighet at den første runden med utviklingskonsesjoner har vært et norgesmesterskap i tegning av store og kostbare oppdretts-prosjekt. Jo større og mer revolusjonært jo bedre, har byråkratene i Fiskeridirektoratet ment. Til tross for dette må vi kunne karakterisere tildelingsrunden som vellykket. Næringen har tatt ti mils-steg teknologisk.

Også de mindre selskapene må få mulighet til å realisere sine oppdrettsvisjoner.

En rekke mindre oppdrettere har imidlertid utfordret tankegangen bak denne tildelingsrunden, og blant annet uttalte Jacob Palmer Meland i Lovundlaks for halvannet år siden at fiskeribyråkratene lot seg blende av storaktørenes heftige offshore-grafikk, og at de mindre og enklere aktørene dermed ble prioritert bort. Dette tror vi Meland hadde helt rett i, noe saksbehandlingen i etterkant har vist.

Nå som punktum i første runde er i ferd med å bli satt, håper vi derfor fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp) har begynt å tenke på hvordan denne runden skal følges opp. Vi regner med tildelingsrunde nummer to er rett rundt hjørnet, men vi forventer at Nesvik er villig til å senke listen og sørge for at også de mindre selskapene får en mulighet til å realisere sine visjoner. Noe annet blir feil.

Norsk havbruksnæring er bygget opp av små og mellomstore bedrifter, og mange av dem er hjørnesteinsbedrifter i kystkommunene. Siden disse bedriftene ikke har like store finansielle muskler til å utvikle prosjekter som de største, bør neste søknadsrunde reflektere dette. Det er viktig å opprettholde et variert næringsliv, og gi muligheter for vekst også for de små som gir liv i Utkant-Norge. Ved neste korsvei må de mindre selskapene få en større bit av tildelingen.