FiFor har registrert at Fiskarlaget Nord og Norges Kystfiskarlag har bedt myndighetene om å nedsette et forbud for store kystfartøy over 21 meter innenfor grunnlinja.

I likhet med medlemmene i disse to organisasjonene opplever også FiFor sine medlemmer negative konsekvenser når store fangster tas over korte perioder.

Lange perioder uten råstoff

Fiskemottakene er i stor grad avhengig av de mindre og mer stasjonære båtene som jevnlig leverer det råstoffet vi tilvirkere er avhengig av for å oppnå lønnsomhet.

Når heimsjøen for disse båtene fiskes mer eller mindre tom slik det beskrives, går vi ytterligere lange perioder i møte uten tilgang på råstoff. Dette i tillegg til den ellers ujevne tilgangen vi må leve med.

Flere muligheter

En differensiert flåte er ønskelig. Spesielt når den i sum sikrer fiskeriavhengige kystsamfunn det råstoffet de må ha for å utvikle seg.

Fartøyene over 21 meter innehar den mobiliteten som de mindre båtene ikke har til å dekke store havområder og det er rikelig med fangstmuligheter langs kysten utenfor 4 -mila.

Fiskekjøpernes Forening støtter med dette havdelinga slik Fiskarlaget Nord og Norges Kystfiskarlag foreslår ovenfor myndighetene.