Jeg vil først og fremst takke for utfordringen og muligheten til å forklare SVs planer for slammet.

Stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV) Foto: Gunnar Lier

Vi har visst lenge at slam (feces, spillfôr, osv.) fra oppdrettsanlegg inneholder ressurser som kan føres tilbake i verdikjedene. Spennende prosjekter spenner fra både jordforbedring, gassproduksjon, utvinning av mineraler og produksjon av larver og insekter, for å nevne noe.

Slammet utgjør derfor en betydelig ressurs som i dag er på avveie, etter mitt syn. Det er en ressurs som kan bidra til verdiskaping og næring, og løse utfordringer vi står overfor som samfunn.

Videreforedling av slammet i en sirkulær biologisk verdikjede vil spille en nøkkelrolle i den store omstillingen Norge og havbruksnæringen må gjennom, og samtidig skape nye verdier og arbeidsplasser langs kysten – det er kjernen i SVs politikk for norsk oppdrett.

SVs ønsker derfor at nær alt slam fra oppdrettsnæringen skal samles opp. Men som Torrissen påpeker, det er ikke nok å stille krav dersom en ikke har planer for hva en skal gjøre med slammet og regelverk som gjør dette mulig.

Prosjektet til selskapet til Torrissen, Ecoprot, er i denne sammenheng spot on. De ønsker å benytte slam fra settefiskanlegg som fôr til insektlarver som igjen kan benyttes som bærekraftig protein og fett i fiske-, kylling- eller svinefôr. Videre ser de muligheter for å også benytte slam fra matfiskanlegg.

Problemet er at det ikke er lov å bruke avfall til matproduksjon. Dette har lenge vært en kjent problemstilling, som jeg mener myndighetene har vært for lite opptatt av å løse. Tiden er overmoden for å etablere lovverket som skal til for å prøve ut ulike former for videreforedling av slam.

Derfor har SV flere ganger foreslått en full gjennomgang av hele lovverket for å se hvordan det kan endres for å tillate at avfall kan brukes som ressurs når det er trygt og fornuftig. Det har vi dessverre ikke fått flertall for enda, men vi vil ta nye initiativ.

Én løsning kan være å gi unntak fra regelverk gjennom pilotprosjekter i en overgangsfase.

Å ta slammet i bruk vil også i en startfase kunne trenger offentlig støtte for å komme i gang, eller forskning og innovasjonsmidler for å finne de beste løsningene. Derfor er jeg glad for at SV fikk gjennomslag for å opprette Bionova i forbindelse med statsbudsjettet for 2022. Bionova skal nettopp være en motor for å bygge en biobasert verdikjede i Norge både til havs, til lands og til skogs.

Full utnyttelse av ressursene vil både redusere presset på kyst og fjord, realisere enorme verdiskapingspotensial og bidra med ressurser vi trenger som samfunn. Det burde være enkelt å få flertall, men hittil har det latt vente på seg.

Jeg anbefaler derfor at neste gang Ole og Asbjørn Torrissen går løs på tastaturet at utfordringen rettes mot dem som ikke vil.