Fiskarlaget Nord stiller i sitt innlegg i Fiskeribladet 17.12.21 noen betimelige spørsmål om hvordan markedsføring og salg av oppdrettstorsk skal foregå! Dette er interessante spørsmål.

Oppdrettslaks har tatt navnet «laks» og lever godt med det. Det er ingen som protesterer, rett og slett fordi der er ikke lenger er vill laks som konkurrerer med oppdrettslaksen på markedet!

Rune Henriksen, hobbyfisker. Foto: Privat

Oppdrettslaks har tatt dens navn og markedsføres nå på en måte som skal få kunden til å assosierer til appetittvekkende, vill, vakker, sunn villaks!

Torsken derimot …..: I ferskvaredisken på Finnsnes selger de villfanget torsk fra Husøy. Dette står spesifikt på innpakningen. Der er fiskemottak og oppdrettere som har inne forespørsel om å få torskeoppdrett. Vil de da merke innpakningene med hhv. villfanget torsk/skrei fra yttersia Senja og den andre som oppdrettstorsk? Dette er lite sannsynlig.

Hva skal så den nye fisken hete? Konsumenten vil ha vill, sunn, frisk polartorsk! Den er allerede 100 % bærekraftig og grønn og har ikke sin likemann. Den har spesialisert seg over tusenvis av år. Bedre får du ikke!

Det sier seg selv at det ikke vil være noe problem å slå ut oppdrettstorsken som er: kunstig befruktet, innavlet gjennom snart 7 generasjoner på laboratorienivå. Fôret på langreist soya og fiskemel fra småfisk fra Sør-Amerika og Afrika. Pluss diverse tilsetninger og antibiotikaene som ingen av oss får vite hva er. I tillegg er den hurtigvoksende og bløt i fisken som en villtorsk i måneder uten «r» – i.

Her har torskelobbyen en stor utfordring. Det vil være fristende å kalle all torsk for torsk. Kanskje konsument må DNA- sjekke middagene før den spises? Min spådom er at torskelobbyen vil satser på å promotere oppdrettstorsken på en måte som får konsumenten til å assosiere oppdrettstorsken som villtorsk. (If you can’t beat them, join them!)

I tillegg vil det bli vanskelig å skille på innholdsfortegnelse på innpakningene.

Oppdrettstorsk vil være sekunda vare så lenge vi har villtorsk!

Jeg skal være frimodig å gi Fiskarlaget Nord et råd: Ta kontroll over villtorsken sin image. Krev tydelig merking så konsument kan lett skille mellom hhv. villtorsk og oppdrettstorsk.

Skitt fiske!