Eller kanskje mer korrekt; myrdet av folk som ikke klarer å respektere at ville dyr også har rett til å leve.

Kjersti Sandvik debattansvarlig Fiskeribladet Foto: Eivind Senneset

Helt siden hvalrossen, døpt Freya, slengte seg på en fritidsbåt i Risør, har Fiskeridirektoratet advart og bedt folk holde avstand. Det klarte man ikke og det toppet seg da dyret dukket opp innerst i Oslofjorden.

Der hev folk seg på fritidsbåtene sine, tok med seg ungene og la ut på hvalrossafari. Her skulle de beste bildene tas, ungene skulle få en spennende opplevelse, koste hva det koste ville. Dessverre kostet det livet til hvalrossen.

Samtidig som Freya dukket opp i Oslofjorden, fikk Nord-Norge også en gjest i Senja kommune i Troms.

Heller ikke her fikk dyret være helt i fred. «Hele bygda» kom ned til sjøen for å se på «Hvalrosette», ifølge VG, som noen var snare med å døpe den. La oss håpe den kom seg ut i fjorden igjen, før den lider samme skjebne som Freya.

Hvalrossen Freya ble først observert i Tromsø i 2019. Siden har hun vært en tur innom Danmark, Tyskland, Nederland, England, Shetland og Sverige. Men det var først når hun kom til Norge at hun ble en trussel. «Ikke gå så nærme som Aftenpostens fotograf», skrev Aftenposten i en reportasje om båtfolket på fjorden på jakt etter sommerens store kjendis. Medias opphaussing av begivenheten har nok gjort sitt til at Oslofjorden ble den farligste fjorden for hvalrosser.

Man kan mistenke at kunnskapen om ville dyr stammer fra Disney. Eller er det rett og slett vettet det er noe galt med? Et dyr på over et halvt tonn er ikke noen kosebamse. Men i landet der Disney kommer fra, ser det ut til at de har kommet lenger enn oss i Norge i hvordan behandle ville dyr. En YouTube film viser hundrevis av hvalrosser og sel på flytebrygger satt opp for dyrene ved en båthavn. Sånn kan det også løses. Men her velger man altså å avlive.

Kart over land Freya har vært innom Foto: Skjermdump

Menneskers liv og helse må gå foran, begrunnet fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen avlivingen med. Det er klart. Men menneskene kunne latt dyret være i fred. Da ville det ikke vært noen trussel.

Vi kunne ha håndtert dette annerledes. Freyas reise langs kysten kunne vært en dannelsesreise i hvordan respektere og oppføre seg overfor ville dyr. Det ble det dessverre ikke. Her deler Freya skjebne med mange andre dyr som har besøkt menneskenes habitat, og som derfor blir avlivet. For noen år siden ble en berømt svane, kalt havnesjefen, fordi han forsvarte seg mot folk som kom for nær, da han forvillet seg for nær en småbåthavn. Også han ble avlivet.

Klart det er en spennende når en stor hvalross velter seg om bord på en fritidsbåt. Et dyr, som hører til i helt andre farvann. Men å avlive det fordi vi ikke klarer å holde oss unna, viser manglende respekt og forståelse for andre enn oss selv og våre egne behov.