Scanvaegt Systems introduserer nå den nye Marelec waterjet porsjonskutter – PortioJet – til oppskjæring av fisk. Løsningen kan med stor presisjon optimalisere utbyttet av råvaren og sikre en høyere kilopris.

Med en ny høytrykksbasert skjæreteknologi kan foredlings-virksomheten både optimalisere inntjeningen og redusere svinnet fra oppskjæring av laks og hele kategorien av hvitfisk.

PortioJet kan dele opp en lakseside ”på kryss og tvers”og produsere en rekke forskjellige størrelser slik at de utskjæringene som er mest verd, blir størst. Foto: Scanvaegt

PortioJet skjærer ved hjelp av høytrykksvannstråler, som kan skjære opp fisken i et utall av vinkler og porsjonsstørrelser – praktisk talt på kryss og tvers av fisken. Det betyr at virksomheten lettere kan optimalisere fisken ut fra de utskjæringene som har mest verdi – det er akkurat det samme som vi ser ved oppskjæring av oksekjøtt, forteller Jarle Strømsnes, Regional Sales Manager hos Scanvaegt Systems AS.

PortioJet har en modulær design der basismaskinen har to høytrykksvannstråledyser som kan utvides med ytterligere moduler med to og to høytrykksvannstråledyser – opptil i alt åtte vannstråledyser. Foto: Scanvaeght

Han fortsetter:; Prisen for det stykket som sitter på ryggen av laksen, er for eksempel langt høyere enn prisen på resten av laksen. Utskjæringen heter loin og er fiskens indrefilet, og er av en bedre kvalitet enn fileten. Ved å skjære ut større loins vil virksomheten kunne øke inntjeningen med opptil 4%.

Skal det brukes laks til sushi, så er det loins som blir brukt. Etter fileten, som er det største stykket på laksen, følger kvalitetsmessig stykket ved halen, som kan skjæres opp i små firkanter og brukes til f.eks. salatterninger.

To kameraer i PortioJet måler fiskens høyde, lengde og bredde på brøkdelen av et sekund og sikrer presis oppskjæring. Standardmaskinen er utstyrt med to høytrykkshoder som sitter på hver sin robotarm. Moduler kan kjøpes som tillegg, slik at skjærekapasiteten kan utvides til åtte skjærehoder.

Foto: Scanvaegt
Foto: Scanvaegt

Andre fordeler med PortioJet-maskinen er at den er hygienisk konstruert og skjærer med 100 prosent rent vann,sier Jarle Strømsnes.

I tillegg til laks er skjæreteknologien også designet for oppskjæring av hvitfisk som torsk, kveite, rødspette, sei, alaskatorsk og kolmule. I programmet finnes det dessuten waterjet-porsjonskuttere til oppskjæring av kylling, svin og okse.

Scanvaegt

Markedsledende leverandør

Scanvaegt Systems utvikler, produserer og forhandler intelligente konsepter og løsninger til veiing, porsjonering, etikettering, kvalitetskontroll, produksjonsstyring, samt sporing. Scanvaegt Systems sysselsetter ca. 220 ansatte og har hovedkontor i Aarhus, Danmark, med datterselskaper i Norge, Sverige, Tyskland og Polen samt forhandlere i andre europeiske land.