Sotra Fiskeindustri fra Glesvær i Hordaland håvet inn gjeve medaljer under sjømat NM i år. Her viser Trond Helge Nyegaard, Ausra Bodrova og Terje Lidal frem tre filetstykker laks, pakket i vakuumeringsutstyr fra Multivac.

- Vi legger meget høy vekt på kvalitet i alle ledd. Vi tar imot fisk av ypperste kvalitet og behandler den deretter slik at den både ser best mulig ut og smaker best mulig, sier en stolt daglig leder for Sotra Fiskefabrikk AS, Trond Helge Nyegaard. Teknisk sjef Terje Lidal sier at de så lenge han kan huske har benyttet Multivac fra Sandefjord som teknisk underleverandør.

Under NM i Sjømat i år vant Sotra Fiskeindustri AS gull i klassen gravet laks og sølv i klassen kaldrøkt laks.

Høy kvalitets-laks fra Sotra: Trond Helge Nyegaard, Ausra Bodrova og Terje Lidal, fra venstre, viser frem tre filetstykker laks, pakket i vakuumeringsutstyr fra Multivac. Foto: Multivac

Positiv utvikling i norsk sjømat

- Det er inspirerende å motta så flotte utmerkelser, noe som også beviser at det hele tiden er en positiv utvikling i norsk sjømatnæring. Det er en utvikling vi er stolte av å være en del av, sier Trond Helge Nyegaard. Han står midt på produksjonsgulvet i fabrikken på Glesvær mens en stor vakuumeringsmaskin ufortrødent sender ut ferdige fileter med den lekreste laks. I Norge er produktene fra Glesvær kjent som Sotra Sjømat, internasjonalt selges de som Sotra Seafood. Coop er deres største nasjonale kunde. Hver dag selges det sjømat fra Sotra i landets 1.250 Coop-butikker.

Viktig vakuumeringsmaskin

-Denne vakuumeringsmaskinen er selvsagt en viktig del av vår produksjonsprosess frem til ferdig vare til forbruker. Etterspørselen avgjør om vi stiller den inn på hele fileter eller i stykker, sier Lidal.

Erfaren medarbeider:Ausra Bodrova er en av de 150 medarbeiderne i Sotra Fiskeindustri som produserer høy kvalitets laks for både det norske og internasjonale markedet. Her viser Ausra frem en laksefilet, klar for å sendes gjennom pakkemaskinen, før den skal ut i butikk, under merkevarenavnet Sotra Sjømat. Foto: Multivac

Linjeleder Ausra Bodrova er en av de 150 ansatte i Sotra Fiskeindustri. Hun styrer vakuumeringsmaskinen med stø hånd. Sotra Fiskefabrikk har de siste årene hatt en sterk vekst og fremstår i dag som en av de virkelige hjørnesteinsbedriftene på øysamfunnet rett vest for Bergen. I 2020 hadde den lokale sjømatprodusenten på sydspissen av øysamfunnet Sotra en omsetning på nær 500 millioner kroner. Den positive utvikling har fortsatt i 2021. Med både NM-Gull og NM-Sølv har salget av laks fra Sotra Fiskeindustri bare økt inneværende år.

Multivac ledende innen sjømatnæringen

-Vi er veldig glad for å ha så mange flotte kunder i Norge, som Sotra Fiskeindustri er et godt eksempel på, sier salgsleder for Multivac Norge, Lars Nordahl Jørgensen. Han peker på at Multivac har 60 års erfaring med å levere pakkeutstyr til industrien.

Gleder seg: - Det er veldig kjekt at Sotra Fiskeindustri gjorde det så skarpt under NM i Sjømat i år, sier Multivacs salgsleder i Norge, Lars Nordahl Jørgensen. Han har besøkt Sotra Fiskeindustri mange ganger, helt siden 2010. -Bedriften på Sotra er et flott eksempel på hvor mange dyktige vi har innen sjømatnæringen i Norge, sier Jørgensen. Foto: Multivac

-Multivac Norge er en del av et stort konsern med til sammen 6 500 ansatte fordelt over 84 ulike avdelinger spredt rundt over hele verden. I Norge er det naturlig at vi er stor innen sjømatnæringen, siden det er en stor og viktig næring for Norge, sier Lars Nordahl Jørgensen. Multivac er den ledende leverandøren av pakkemaskiner til norsk sjømatnæring. Over halvparten av Multivac Norges omsetning skriver seg fra nettopp sjømatnæringen.

Skreddersyr løsninger

Årlig leverer Multivac over 1500 maskiner på verdensbasis.

-Hver maskin er selvsagt skreddersydd for den enkelte kundens behov. Det er viktig at våre maskiner passer inn i bedriftens øvrige løsninger, slik at produksjonen skjer på best mulig måte og er kosteffektiv. Derfor legger vi stor vekt på god og tett dialog med kundene, slik at våre maskiner leverer det kundene våre ønsker.

-Vi har god erfaring med Multivac. Vårt samarbeid med dem har vel vært helt siden vi ble etablert i 1991. Servicefolkene og annet teknisk personale fra Multivac stiller på kort varsel, dersom det skulle være noe, sier teknisk sjef i Sotra Fiskeindustri, TerjeLidal.

Jakt etter perfekt pakking

- Som leverandør av helhetlige løsninger med høy brukskompetanse, har vi ikke bare fokus på våre kunders investerings- og driftskostnader, men fremfor alt jakter vi på perfekte pakkeresultater. Derfor tilpasser vi maskiner og emballeringsmaterialer konsekvent til hverandre, og tar alltid hensyn til samspillet mellom pakkematerial, pakkeatmosfære, maskin og produkt, sier salgsleder for Multivac Norge,Lars Nordahl Jørgensen.

Han legger til at Multivacs sikkerhets- og hygienekonsepter også er skreddersydde. Dyptrekkingspakkemaskiner, skålpakkere, ettikerinsutstyr fra Multivac tilbyr med hensyn til prosess-sikkerhet, reproduserbarhet og betjeningskomfort nøyaktig de standarder som er nødvendige for den respektive produktmiljøet. Hverken mer eller mindre, understreker Jørgensen.

Godt og langt samarbeid: Daglig leder Trond Helge Nyegaard og teknisk sjef Terje Lidal i Sotra Fiskeindustri skryter av et godt og langt samarbeid med Multivac. Her foran et bilde av hovedpersonen i samarbeidet, laksen. Foto: Multivac

Ny generasjon maskiner, X-line

Målet med maskinporteføljen fra Multivac er at den skal by på en lønnsom løsning for ethvert behov. Jørgensen peker på den nye generasjon maskiner som er sensorstyrt og tilpasset digitaliserte løsninger. Dette er RX maskiner basert på industri 4.0 teknologi. Det vil si sensorstyrt maskin med mange unike fordeler for produsent.

- Våre kompakte dyptrekkingspakkemaskiner så vel som våre høyeffekts dyptrekkingspakkemaskiner og den nye X-line generasjonen, utmerker seg gjennom høy effektivitet, pålitelighet, lang levetid og variabilitet. Den modulbaserte konstruksjonen og et bredt produktspekter muliggjør en individuell oppbygging av hver maskin med maksimal ytelse ved optimal utnyttelse av den tilgjengelige plassen, sier salgsleder for Multivac Norge, Lars Nordahl Jørgensen.

. Råvarer av ypperste kvalitet: Her sjekker teknisk sjef Terje Lidal og daglig leder Trond Helge Nyegaard kvaliteten på dagens fangst, før fisken bearbeides videre. Foto: Multivac

Eneste integrerte anlegg i Norge

Sotra Fiskeindustrier en av de mange innen norsk sjømatnæring som bruker pakkemaskiner fra Multivac daglig. Sotra Fiskeindustri ble etablert av Kjell Inge Eide, Jon Inge Telle og Audun Foldnes i 1991. Omsetning og antall medarbeidere har vist en jevnt stigende positiv utvikling helt siden etableringen, og i 2021 solgte gründerne bedriften til Coast Seafood fra Måløy. Daglig leder siden 2019, Trond Helge Nyegaard er stolt over at Sotra Fiskeindustri er Norges eneste anlegg med integrert slakting, filetering, røking map pakking av laks og ørret.

-Vi er også den eneste produsenten i Europa med anlegg for både slakting og videreforedling av laks. Vårt motto er fra hav til bord. Vi leverer produkter til hele Norge. I tillegg er vi en stor eksportør til USA, Japan, Australia og andre land, sier Nyegaard. Med Coast Seafood som ny eier har vi fått en global eksportør av fisk, med over 90.000 tonn til 65 markeder, noe som lover godt for vår utvikling videre, sier Nyegaard.

Multivac 60 år

Pakkegiganten Multivac som har sitt utspring Tyskland, runder 60 års virksomhet i 2021. Multivac har 6 500 ansatte fordelt på 84 avdelinger. I Norge holder Multivac til i Sandefjord og leverer pakkeutstyr til sjømatnæringen, men også til andre matprodukter, industri og forbruksvarer, samt til løsninger for medisinske og farmasøytiske produkter.