Han er avbildet øverst i denne artikkelen og er administrerende direktør for Frøya Salmon AS. Siden 2019 den nye forpakningen til merkevaren Frøya blitt utviklet, sammen med maskin- og emballasjeeksperten Multivac.

Hensikten med den nye vakuumpakken er at den både skal være mest mulig bærekraftig og vise frem produktets jevne tykkelse i en velfylt forpakning.

Pakken som kunden finner i butikken er gjennomsiktig, på en slik måte at forbruker ser alt hva man kjøper.

Fersk laks til sushi: Slik ser den ultraferske lakse-loinen fra Frøya ut. Perfekt til sushi men og til steking. Foto: Multivac

Ny og bedre teknologi

Nylig begynte de nye pakkemaskinene (dyptrekkere) fra Multivac å produsere Frøya-produkter i SalMar på Frøya. SalMar produserer lakseloins for merkevareselskapet Frøya Salmon AS , som denne uken er i butikkene med ny innpakning. To maskiner med ny teknolog, kalt Industri 4.0/RX, startet i forrige uke med å produsere lakseloins i fire ulike pakningsstørrelser. Fra før har Multivac levert ni vakuumeringsmaskiner til SalMar på Frøya av tidligere teknologi. Hensikten med den nye teknologien har vært å gjøre maskinen enklere å operere enn de tidligere modellene, med mer sensorikk for å bedre forme- og sveiseprosesser, som fører til økt pakkekvalitet.

Viktig pakkemaskin: -Denne nye pakkemaskinen fra Multivac er selvsagt en viktig del av vår produksjonsprosess frem til ferdig vare til forbruker, sier Pål Georg Storø i SalMar på Frøya. Her er han sammen med KAM i Frøya, Camilla Handeland. Foto: Multivac

-Det er færre parametere å stille inn, samtidig som pakkemaskinen gir mye mer integrasjon angående tilbakemeldinger til operatør og linjeleder under selve produksjonen, sier prosjektansvarlig Pål Georg Storø i SalMar på Frøya.

I pakken to timer etter slakt

Det var stor stemning i produksjonslokalene på Frøya helgen før 17.mai 2022. Da ble de nye maskinene testet ut. Alt fungerte som planlagt.

-Det var spennende! Vi utfordrer både teknikken og operatøren. Vi har perfekt kvalitetsfisk til helt moderne ny vakuumeringsmaskin. Vi har en streng selvpålagt to timers frist. Fra fisken hentes opp av vannet til den er ferdig filetert og pakket, klar for leveranse til kunde, skal det ikke gå mer enn to timer. Det er et strengt krav som vi er stolte av å klare, hver dag, sier Pål Georg Storø i SalMar.

Til sammen arbeider 40 medarbeidere med produksjonen av det nye fiskeproduktet Frøya. Key Account Manager Camilla Handeland i SalMar har og har ansvar for oppfølgningen av Frøya som er kunde av SalMar. Frøya selger i dag produktet til mange ulike land i Europa og Asia. I Norge er Norges Gruppen og spesielt Meny viktigste kunde.

-I dag selger vi nær halvparten av vår produksjon i Norge. I fremtiden forventer vi meget sterk vekst i etterspørselen etter kvalitets-laks globalt. Derfor er vi veldig glade for at vi nå er klare til å møte den økende etterspørselen med maskiner og emballasje, som reduserer vårt avtrykk i naturen, sier Henrik Andersen i Frøya.

Sterkt redusert CO2-utslipp

Både Henrik Andersen i Frøy og Lars Nordahl Jørgensen fra Multivac Norge er veldig tilfredse med at de i fellesskap har utviklet et nytt pakkekonsept for sjømatnæringen, som betydelig reduserer CO2-utslipp, samt at den benytter mye mer resirkulert plast.

-Forpakningen er blitt et miljøvennlig og bærekraftig produkt. Den har 33 prosent reduksjon av CO2-utslipp og 50 prosent av emballasjen som blir brukt, kommer fra resirkulert plast, sammenlignet med tidligere teknologi. I tillegg vil plasten i den ferdige forpakningen kunne resirkuleres på nytt, sier Henrik Andersen.

-Produksjonen av norsk sjømat kommer til å øke betydelig i de neste årene. Dersom vi skal ta del i den veksten må vi produsere miljøvennlig. Vi er på en felles miljøvennlig reise inn i fremtiden. Samarbeidet har vært veldig bra. Det skyldes at vi har hatt en felles visjon for produktet. De nye forpakningene er langt mer bærekraftige og miljøvennlige, sier Henrik Andersen, som ga opp sitt danske statsborgerskap for tolv år siden og ble norsk.

Veteraner på miljøreise

Han har bodd i Norge de siste 30 årene, hvorav han de siste 16 årene har arbeidet i norsk sjømatnæring. Først i Codfarmers, deretter som utsending til Tokyo for Norges Sjømatråd, før han i 2016 begynte i Frøya, som er en del av giganten Insula.

Også Pål Georg Storø i SalMar er en veteran i norsk sjømatnæring. Han var en av de første 15 ansatte da SalMar ble etablert i 1991. Sammen med en tredje veteran i næringen, Lars Nordahl Jørgensen fra Multivac, har de tre vært sammen i en miljøreise, der målet er å bidra til å nå FNs utslippsmål. Nordahl Jørgensen har arbeidet i Multivac og sjømatnæringen i snart 13 år.

Den nordiske sjømatkjempen Insula har i dag over 1 900 ansatte fordelt på 25 selskaper i Norge, Sverige, Finland, Danmark og Island. Insula har hovedkontor i Lofoten og 24 fabrikker, hvorav SalMars fabrikk på øyen Frøya. Investeringsselskapet Kverva eier 92 prosent av Insula. Kverva er eier av både SalMar og Frøya, der Multivac i mange år har levert pakkemaskiner til SalMar.

Forlenger holdbarheten

Multivacs pakkeløsninger bidrar spesielt til å forlenge holdbarheten til fersk, røkt eller bearbeidet fisk og sjømat. Multivacs løsninger muliggjør ikke minst en iøyenfallende presentasjon på salgsstedet.

Multivacs pakkemaskiner oppfyller de strengeste kravene med omsyn til hygiene, output og automatisering. I tillegg til standard emballasjematerialer, kan disse maskinene kjøre med bærekraftige PaperBoard-materialer og FDA-kompatible fiskefolie, effektivt og pålitelig.

Multivac ledende innen sjømatnæringen

-Vi er veldig glad for å ha så mange flotte kunder i Norge, som SalMar og Frøya er gode eksempler på, sier salgsleder for Multivac Norge, Lars Nordahl Jørgensen. Han peker på at Multivac har over 60 års erfaring med å levere pakkemaskiner og emballasjeløsninger til industrien.

Robust og kostnadseffektiv: -Våre nye høyteknologiske maskiner passer inn i bedriftens øvrige løsninger, slik at produksjonen skjer på best mulig måte og er kosteffektiv, sier Lars Nordahl Jørgensen i Multivac. Foto: Multivac

-Multivac Norge er en del av et stort konsern med til sammen 6 500 ansatte fordelt over 86 datterselskap spredt rundt over hele verden, med hovedkontor i Bayern i Tyskland. I Norge er det naturlig at vi er stor innen sjømatnæringen, siden det er en stor og viktig næring for Norge, sier Lars Nordahl Jørgensen. Multivac er den ledende leverandøren av pakkemaskiner til norsk sjømatnæring. Over halvparten av Multivac Norges omsetning skriver seg fra nettopp sjømatnæringen.

Skreddersyr løsninger

Årlig leverer Multivac over 2 000 pakkemaskiner på verdensbasis.

-Hver maskin er selvsagt skreddersydd for den enkelte kundens behov, slik de nye maskinene som nå produserer i høytrykks-tempo på Frøya. Det er viktig at våre maskiner passer inn i bedriftens øvrige løsninger, slik at produksjonen skjer på best mulig måte og er kosteffektiv. Derfor legger vi stor vekt på god og tett dialog med kundene, slik at våre maskiner leverer det kundene våre ønsker, sier Lars Nordahl Jørgensen.